Pucanj u Stari most bio je pucanj u srce savremenog čovječanstva

Pucanj u Stari most bio je pucanj u srce savremenog čovječanstva

Na današnji dan prije tačno 20. godina započela je operacija rušenja Starog mosta u Mostaru, čuvenog luka nad Neretvom, koji je dan kasnije, 9. novembra 1993. godine u 10 sati i 16 minuta, srušen u hladnu rijeku, a nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Iako je Haški tribunal prvostepenom presudom s kraja maja ove godine u slučaju ”Prlić i ostali” presudio kako se Starim mostom koristila Armija BiH te da je zbog te činjenice navedeni objekt bio legitimni vojni cilj, to ne umanjuje barbarski čin koji je počinjen nad najljepšim spomenikom osmanske kulture u Evropi.

Most je, prema riječima svjedoka, odnosno prema snimcima Mostarca Nedžada Kasumovića, projektilima gađan tokom cijelog dana 8. novembra, da bi dan kasnije bio i potpuno urušen. Granatiranje i rušenje mosta, snimljeno kamerama Nedžada Kasumovića, odnosno Eldina Palate, brzo je obišlo cijeli svijet.

Inače, Kasumović je 8. novembra 1993. cijeli dan proveo pod granatama snimajući rušenje Starog mosta svojom kamerom. Ta kamera danas je izložena u mostarskom muzeju. Opisao je da je Mostar prije rušenja Starog mosta bio niz mjeseci pod opsadom, blokadom i bez struje.

”Bili su to zločini velikih razmjera”, kazao je ranije za agenciju Anadolija Nedžad Kasumović.

Institut za istraživanje genocida iz Kanade saopćio je u povodu dvije decenije od rušenja Starog most da je ”pucanj u Stari most pucanj u srce cijelog demokratskog, savremenog čovječanstva”.

”To je pucanj u ideju Bosne i bosanski duh, pucanj u čovjeka i civilizaciju koji su se pobjedom nad fašizmom, poslije Holokausta zavjetovali nikada više. Rušenje Starog mosta – simbol urbicida u srpskohrvatskoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima. Nakon objavljivanja 36 Tuđmanovih stenograma, da se zaključiti da je rušenje Starog mosta bilo dio smišljene kampanje i udruženog zločinačkog poduhvata agresije Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koja se ogledala između ostalog i u urbicidu. Rušenjem Starog mosta hrvatski esktremisti su cijelom hrvatskom narodu sazidali veliki stub srama i osude, koji će dok budu živi nositi. Rušenje Starog mosta je vrhunac fašizma i zločina”, saopćeno je iz Instituta.

Kako su dodali, onaj ko može srušiti takvu arhitektonsku ljepotu i svjetski ukras pred čijom ljepotom i monumentalnošću čovjek postaje dobar i miroljubiv, taj ”rušitelj ne može pripadati čovjeku i civilizaciji”.

”On pripada barbarima, neljudima, zločincima”, zaključuje se.

Dan nakon rušenja Starog mosta u Mostaru, 10. novembra 1993. godine, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je sastanak sa predstavnicima takozvane „Herceg-Bosne“ Matom Bobanom i Jadrankom Prlićem, te Matom Granićem, Ivićem Pašalićem i drugima.

O tome svjedoče Tuđmanovi stenogrami, koji su dio dokaznog materijala protiv Jadranka Prlića i ostalih vojnih i političkih čelnika takozvane „Herceg-Bosne“, a kojima bi uskoro trebalo biti presuđeno za brojne zločine i Hercegovini i srednjoj Bosni.

Tuđman je, usput, pitao ko je srušio ‘taj mostarski most’?

“On je, bile su strašne kiše, toliko ispucao prije, tako da je sam pao”, kazao je Boban Tuđmanu.

Tuđman je ponovo pitao:

“Hoćemo li mi biti optuženi. Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?”.

Na to je Mate Boban kratko odgovorio: “Nama”.

Prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović izjavio je nakon rušenja Starog mosta ”da je na trenutak zamrzio ljudski rod”.

Sam tenkovski napad izvela su trojica tenkista od kojih je jedan kasnije poginuo.

Prije nekoliko godina je na kameni ostatak srušenog Starog mosta, koji je izvučen iz Neretve, postavljena ploča na kojoj su napisano ko su krivci za rušenje čuvenog bijelog luka nad Neretvom.

“Dana 9. 11. 1993. godine ekstremisti HVO-a i HV-a srušili su 427. godina star most. Čitav svijet je osudio ovaj anticivilizacijski čin”.

Vojni i politički lideri takozvane ”Herceg-Bosne” proglašeni su krajem maja ove godine nepravomoćnom presudom krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora. Premijer “Herceg-Bosne” Jadranko Prlić osuđen je na godina 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, a zapovjednici Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su, također, na po 20, odnosno 20 godina zatvora. Zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, koji je bio odgovoran za logore “Herceg-Bosne” na ukupno 10 godina.

Inače, Stari most je izgrađen između 1557. i 1566. godine, nakon što su građani Mostara zamolili Sultana Sulejmana Kanunija ili Veličanstvenog da dobiju novi most.

Izvodač gradnje mosta je bio Mostarac Mehmed-beg Karađoz, iza kojeg je ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojne drugi vakufi.

Sulejman i Veličanstveni (Kanuni ili Zakonodavac) postao je sultan 1520. godine. Pod njegovim vodstvom Osmansko carstvo je doseglo svoj vrhunac. Bio je poznat kao dobar i pravedan vladar. Donio je mnoštvo novih zakona i izgradio mnogo mostova, džamija, biblioteka i drugih korisnih objekata.

U Bosni i Hercegovini su njegove zaostavštine, između ostalih, mostarski Stari most i Karađoz-begova džamija u Mostaru, Aladža džamija u Foči, Bajrakli džamija u Beogradu i mnogi drugi.

Stari most je obnovljen i svečano otvoren u julu 2004. godine.