RABITA OSUDILA TERORISTIČKI NAPAD NA NOVOM ZELANDU

RABITA OSUDILA TERORISTIČKI NAPAD NA NOVOM ZELANDU

Liga muslimanskog svijeta (Rabita) izražava svoju veliku bol i osudu terorističkog čina čije žrtve su desetine ubijenih i ranjenih osoba u nekim džamijama Novog Zelanda. Ti prizori nam sasvim jasno predočavaju slike postojanja mržnje i obijesti u svijetu koji je u velikoj potrebi za ujedinjavanjem oko vrijednosti ljubavi, harmonije i mira.

U Proglasu Rabite koji je objavljen danas od strane njenog generalnog sekretara i predsjednika Upravnog odbora Svjetske organizacije islamskih učenjaka, šejha dr. Muhammeda b. Abdulkerima El-Isaa stoji kako ovaj barbarski i gnusni čin krvoprolića je na istoj liniji svega što čini ISIL i Al-Kaida. Rabita stalno naglašava važnost liječenja ekstremizma i kontraekstremizma posebno kroz donošenje zakona kojima se zabranjuje svaki oblik podsticanja na mržnju uključujući i vjerski i etnički prijezir. Proglas generalnog sekretara upozorava da teroristička djela poput ovog podmuklog i kukavičkog čina će dati podstreka i drugima ukoliko se ne poradi na donošenju spomenutih zakona i ukoliko se bude nemarno u odgajanju generacija na temeljima ljudskih i moralnih vrijednosti. Ustvrdio je da je neophodno slobode urediti okvirima zakona i morala čime bi se spriječile ideje iz kojih se rađaju zla djela poput ovog. Ovaj gnusni čin je suprotan svim ljudskim vrijednostima i usmjeren je protiv nevinih duša, a ideja ekstremizma navodi na mržnju i prijezir.
Generalni sekretar Rabite je izrazio svoje povjerenje u vladu Novog Zelanda kako će učiniti sve da se teroristi koji su se upustili u ovaj gnusni čin kao i svako ko ima veze s terorizmom dovedu pred lice pravde i da će se učiniti sve da se ovakve stvari ne bi ponovile. Na kraju, dr. El-Isa je uputio dovu Uzvišenom Bogu da podari oprost i milost poginulima, a što skorije ozdravljenje i oporavak ranjenima tokom ovog napada. Također, Ured Lige muslimanskog svijeta u Bosni i Hercegovini osuđuje ovaj teroristički i barbarski čin.