Radna posjeta predstavnika Generalne direkcije za vakufe Republike Turske

Radna posjeta predstavnika Generalne direkcije za vakufe Republike Turske

Predstavnici Generalne direkcije za vakufe Republike Turske ovih dana boravili su u radnoj posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH. Cilj radne posjete jeste sagledavanja statusa realizacije projekata koje ove dvije vakufske direkcije realiziraju u partnerskom odnosu u Bosni i Hercegovini. Ispred Generalne direkcije vakufa Republike Turske u posjetu je došao g-din Suat Baskan član uprave Generalne direkcije za vakufe Republike Turske sa svojim saradnicima.

Prvi dan radne posjete upriličena je posjeta Foči i Čajniču, odnosno sagledavanju stepena završenosti projekta ponovne izgradnje Aladža džamije u Foči i ponovne izgradnje Sinan-begove džamije u Čajniču. Nakon posjete ovim dvjema lokacijama upriličen je zajednički sastanak sa predstavnicima izvođača radova i predstavnicima nadzora za ova dva projekta.

Drugi dan radne posjete predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH posjetili su Travnik i gradilište rekonstrukcije Šarene džamije u Travniku. Nakon posjete Šarenoj džamiji u Travniku obavljena je posjeta Banja Luci te se na licu mjesta analizirala dinamika ponovne izgradnje Arnaudije Džamije u Banja Luci.

Osim navedenih projekata predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske posjetili su lokaciju izgradnje stambeno poslovnog objekta u Odobašini, Sarajevo, lokaciju izgradnje studentskog doma Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, lokaciju restauracije Baščaršijske džamije u Sarajevu.

U petak. 22.09.2017. godine upriličen je sastanak u prostorijama Vakufske direkcije, na kojem su aktivnu ulogu uzeli predstavnici kompanija iz Turske koji su izvođači na određenim projektima, predstavnici kompanija iz BiH, kao izvođači i predstavnici nadzornih organa. Na sastanku je pojedinačno analiziran svaki od gore navedenih projekata te su dogovorani budući koraci i radnje u realizaciji projekata.

Osim navedenih projekata razgovora je bilo i o projektima za koji su potpisani protokoli i koji trebaju započeti sa realizacijom najkasnije početkom sljedeće godine a to su izgradnja zgrade medrese u Fojnici, rekonstrukcija Ferhat-begove džamije i poslovnih prostora u Tešnju, izgradnja vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, te rekonstrukcija Šarene džamije u Tuzli.

Svi gore navedeni projekti realiziraju se u partnerskom odnosu ove dvije vakufske direkcije. Na sastanku je također bilo razgovora o budućim projektima za koje se priprema dokumentacija i koje će Vakufska direkcija kandidirati Generalnoj direkciji za vakufe Republike Turske.

(www.vakuf.ba)