RADOST U BIJELJINI, SLAVLJE U JANJI

RADOST U BIJELJINI, SLAVLJE U JANJI

Pobjeda Zmajeva nad Litvanijom i definitivno ozvaničenje odlaska na Mundijal u Brazil obradovalo je i navijače naše reprezentacije u Bijeljini i Janji. Vjerovatno po prvi put javno, u Bijeljini je utakmica protiv Litvanije praćena u nekim kafićima i restoranima, a tako je proslavljena i pobjeda. Na žalost, gorak okus daju izjave RS zvaničnika koji se ponovo i uporno trude pokazati da više vole susjednu državu nego onu u kojoj žive.

No, kako reče naš kapiten Emir Spahić, možda sve ne bi ni bilo tako veliko da nije bilo onih koji nisu uz našu reprezentaciju. Drugim riječima, proradio je bosanski inat.  U prostorijama Islamske zajednice kod Gradskog parka, gdje je organizirano zajedničko gledanje utakmice, veselje je bilo naizmjerno nakon što je Ibišević postigao gol. Mladi su se radovali uspjehu naših nogometaša koji na najbolji način predstavljaju svoju domovinu.

Veselje se nastavilo u susjednoj Janji gdje se pobjede nogometne reprezentacije BiH već tradicionalno proslavljaju na ulicama defileom automobila i okupljanjem građana svih uzrasta. O tome mediji RS ne javljaju, a ništa bolji nisu ni mediji iz FBiH. No, to ne smeta Janjanima i njihovim gostima koji svojoj duši uvijek ugode. Tako je bilo i ovaj put, o čemu najbolje govore fotografije našeg fotoreportera. Sirene automobila, navijačke pjesme i skandiranje, samo su dio radosti svih onih kojima je domovina u srcu, a koji su ulice Janje ispunili ljubavlju i veseljem. Za svaki slučaj, tu je bila i policija, ali potrebe za nekom većom intervencijom nije bilo.