Ramazanska čestitka glavnog imama MIZ Bijeljina, Samir ef. Camića

Ramazanska čestitka glavnog imama MIZ Bijeljina, Samir ef. Camića

“U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete”.

Samir ef Camic, glavni imam

Draga braćo, cijenjene sestre!

Došao nam je častan mjesec, mjesec blagoslova sreće i napretka, mjesec Ramazan. Donosi nam rahmet i magfiret. S njim dolazi sigurnost od vatre i svjetlo koje sija noću kao i danju. U njemu je Lejletu-l-kadr, noć vrijednija od hiljadu mjeseci.

Dane njegove postimo, a noći mu u ibadetu provodimo. On vrata džennetska otvara, džehennemska zatvara, a šejtani su u njemu sputani.

Poslanik nam preporučuje da u ovom mjesecu tražimo put do Dženneta, a spas i zaštitu od Džehennema.

Kad postimo, srca bogobojaznošću punimo, jer cilj i rezultat posta je upravo bogobojaznost.

Posteći snažimo naše duše i osposobljavamo ih da nad prohtjevima i strastima zavladaju i pod kontrolu ih stavljaju kako bismo od grijeha daleko bili.

Kad postimo obezbjeđujemo  dvije radosti. Jedna je iftarska radost dunjaluka, a druga radost na Ahiretu, jer post je djelo koje Allahu pripada i za koje će posebno nagrađivati.

Mjesec Ramazan nam pruža bezbroj blagodati koje trebamo iskoristiti. Iftari, teravije, mukabele i druženja su prilika da tokom ovog odabranog mjeseca aktueliziramo pitanja značajna za opstanak Bošnjaka muslimana u ovoj našoj prelijepoj Semberiji. Nadam se da ćemo čineći ibadete ovogodišnjeg mjeseca Ramazana ojačati svoj iman, svoje zajedništvo i sve ono što krasi dobro organiziranu zajednicu muslimana.

Mjesec Ramazan je prilika da posebno povedemo računa o jačanju međuljudskih odnosa. Nastojmo što više pomagati jedni drugima jer ukras jednog muslimana i muslimanke jeste pomoći  bratu, sestri, komšiji, prijatelju.

       Ono o čemu također moramo povesti računa, bez obzira na sve ono što smo u proteklom periodu prošli, a možemo slobodno kazati da takvih iskušenja ima i danas, jeste graditi i obnavljati povjerenje sa našim komšijama različitih vjerskih opredjeljenja. Upravo ono što nas posebno krasi je taj naš odnos potvrđen historijskim činjenicama i našim današnjim odnosom. Naravno, uz uvažavanje svih vrijednosti u različitostima, nadamo se da ćemo se i mi u svemu tome prepoznati. Živjeti u različitosti ne znači i asimilirati se nego živjeti sa svim svojim vrijednostima, nacionalnim, kulturnim i vjerskim.

 

Uz ramazanske čestitke upućujem Allahu, dž.š., dovu da predstojeće mubarek ramazanske dane provedemo u istinskom ibadetu, dobrom zdravlju, međusobnom uvažavanju i rahatluku. 

 

Ramazan-i-šerif mubarek olsun!

 

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE BIJELJINA

Samir ef. Camić   glavni imam