Ramazanska čestitka

Ramazanska čestitka

Draga braćo, cijenjene sestre!

U ponedjeljak je ako Bog da, prvi dan mjeseca Ramazana u 1429. hidžretskoj, odnosno 2008 godini.
Allah uzvišeni odredio je da mjesec ramazan bude vrijeme, a post bude način da čovjek savlada tjelesnu strast u korist duhovne strasti duše koja hoće da osjeti ljepotu istine, pravde, poštenja, samilosti, solidarnosti, bratske ljubavi, i Allahova raziluka.

Zato, draga braćo, cijenjene sestre, pripremite se za ramazan. Pripremite dušu da se opusti i uživa u slastima ramazanskih blagodati.

Dozvolite duši da se oslobodi tjelesnog tereta i očistite je od prljavih misli i nečistog govora. Budite od onih koji čiste svoje duše, a ne od onih koji je prljaju, jer, kao što Allah Uzvišeni kaže: “Pobjednik je onaj koji svoju dušu očisti, a gubitnik onaj koji svoju dušu uprlja.” I kao što svaka osoba ima dušu po kojoj je prepoznatljiva, tako svaka familija, svaka zajednica, svaki narod ima svoju dušu, po kojoj ih drugi prepoznaju.

Allahu Svemogući, osposobi nas da znamo razliku između halala i harama, između lijepog i ružnog govora, između dobra i zla.

Allahu Milostivi, oprsoti nam grijehe i podari nam mudrost i hrabrost da istrajemo na Tvom putu. Ramazan šerif mubarek olsun!

MIZ-e Bijeljina