Ramazanska poruka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Ramazanska poruka muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića

Bismillahirrahmanirrahim.
Uzvišenom Allahu se zahvaljujemo.
Milosti se Njegovoj radujemo i oprosta od Njega tražimo.
Molimo Ga za salavat na našeg poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu porodicu, ashabe i sve one koji su ga slijedili i koji ga slijede.

Draga braćo i sestre.
U goste nam dolazi ramazan, najodabraniji mjesec u Allahovom kalendaru. U njemu su nam date neizmjerne blagodati, a najveća je da svoju vjeru učvrstimo i da u njoj nađemo zadovoljstvo i smiraj.
Stoga smo se pripremali da u ovome mjesecu doživimo puninu naše vjere i da je na djelu svakodnevno pokažemo.
Jer, naša je vjera utemeljena na bogobojaznosti i dobročinstvu. A, nema vjere bez bogobojaznosti i nema bogobojaznosti bez dobročinstva. Bogobojaznost (takvaluk) i dobročinstvo (birr) čine nas bližim i Gospodaru svjetova i ljudima.
Uzvišeni je u Svojoj Knjizi kazao da voli dobročinitelje i da neće dopustiti da im nagrada propadne.
Ramazan je najljepši vrt ljudskih vrlina kojima ćemo istinski težiti u danima posta. Ibadet posta će nas najbolje potaknuti da više i iskrenije razmišljamo o drugim ljudima i njihovim potrebama. Naša će se srca smekšati, a naše ruke dobročinstva bit će izdašnije.
Braćo i sestre.
Otvorimo širom vrata naših domova ramazanu. Prihvatimo ga s našom velikom vjerničkom radošću. Neka nas post i drugi ibadeti ojačaju u našoj istrajnosti da bdijemo nad vrijednostima naših porodica, džemata i naše domovine.
Neka naši iftari budu izraz našeg toplog i iskrenog odnosa s drugima i potvrda naše plemenite ljubavi i dobrote. Nemojmo zaboraviti siromašne, bolesne i sve one koji će se najviše obradovati našoj lijepoj riječi i plemenitom djelu.
Ramazan šerif mubarek olsun.