Ramazanska poruka Reisu-l-uleme

Ramazanska poruka Reisu-l-uleme

Sarajevo, 15. maj 2018. (MINA) – Povodom mubarek mjeseca ramazana koji nastupa večerašnjim zalaskom sunca reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas vjernicima Ramazansku poruku koju prenosimo u cijelosti:

– U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Hvala Allahu Uzvišenom, Stvoritelju Milostivom.

Hvala Mu na blagodati vjere, mira i domovine.

Neka su mir i blagoslov Božiji nad svim vjerovjesnicima i nad Muhammedom, a.s., njegovom časnom porodicom i plemenitim sljedbenicima.

Braćo i sestre.

Pred nama je mjesec posta, pun praštanja i Božije milosti, našeg odricanja i darežljivosti. Sutra je prvi dan šehri ramazana. Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima istaknuto mjesto među mjesecima u našem kalendaru. U njemu je noć Lejletu-l-kadarska kada je počela objava Časnog Kur'ana. U tom odabranom mjesecu zrake Božanskog svjetla u svom punom sjaju ogrijale su ljudsku dušu i srce, prosvijetlile ljudski razum i ukazale na puteve sreće i spasa.

Danas kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja potrebni smo Riječi Božije koja nam pomaže da pogledamo i odbacimo koprenu koja nam se nameće, da u ljudima vidimo ono najbolje i da se sa onima s kojima se ne slažemo okupimo oko zajedničke riječi. Zato, draga braćo i sestre, provedite ovaj mjesec uz posljednju Božiju objavu, uz njene poruke i pouke.

Ramazan je za muslimane ovih prostora bio mjesec Kur'ana. Naši dobi preci su u ramazanu vidjeli mjesec prilika. Bio je to mjesec u kojem su se posebno natjecali u dobru. Neka opet bude tako. Ponovo oživimo naše džemate i džamije, i stare vjere plamen u našim zajednicama. Ne pozivajmo druge u dobro riječima nego postupcima.

Ramazan je prilika za preporod naših duša ali i naše zajednice. Posteći mi postajemo svjesni vlastitih slabosti, nemoći i granica ali i toga šta snagom svoje volje možemo postići. Pokažimo solidarnost prema onim slabijim u našim mahalama, našoj zajednici i društvu općenito. Posebno vas pozivam da preuzmemo zajedničku odgovornost za izbjeglice, migrante i žrtve trgovine ljudima kojih je ovih danas sve više u našim gradovima. Država treba ponuditi rješenja za ovo pitanje, a mi moramo pokazati ljudskost i solidarnost i pomoći prema svojim mogućnostima.

Braćo i sestre,

Svima vama u domovini i iseljeništvu želim sretne i blage ramazanske dane i da u njima zasluže Božiji oprost i milost.

Ramazan šerif mubarek olsun, stoji na kraju Ramazanske poruke reisu-l-uleme Kavazovića.