Raspisani izbori za reisu-l-ulemu IZ u BiH

Raspisani izbori za reisu-l-ulemu IZ u BiH

Nakon što se približio istek mandata trenutnog reisu-l-uleme Sabor je prema redovnoj proceduri raspisao izbore za Reisu-l-ulemu IZ u BiH.

Sarajevo, 24. august 2019. (MINA) – Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića održana je druga redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sabornici koji na prvom zasjedanju iz opravdanih razloga nisu položili zakletvu to su uradili danas, nakon čega je donesena odluka o imenovanju  saborskih komisija.
U nastavku sjednice, Sabor je donio Odluku o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu, prema proceduri utvrđenoj Ustavom IZ u BiH i Pravilnikom o izboru reisu-l-uleme. U okviru ove tačke donesene su odluke o imenovanju Komisije za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i imenovanje Komisije za evidentiranje kandidata za ovu poziciju.
U predstojećem periodu izbor reisu-l-uleme će se voditi prema procedurama koje su predviđene Ustavom, pravilnicima i drugi aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Sabora je ovim povodom sabornike upoznao sa predviđenom procedurom i naglasio da bi se u narednom periodu trebali evidentirati kandidati, čije će kandidature Sabor na svojoj sjednici 21. septembra 2019. verificirati, nakon čega će biti određen i termin sazivanja Izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme kako je predviđeno Pravilnikom.
Nakon donošenja ovih odluka sabornicima se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je između ostalog rekao: «Danas smo donijeli odluku o raspisivanju izbora za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je i danas važna odluka, kao što je uvijek bila. Pređeni put od skoro stoljeće i po obavezuje nas da tradiciju izbora reisu-l-uleme ljubomorno čuvamo i s dužnim dostojanstvom i odgovornošću provodimo.  Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vrijedne u svom radu i zalaganju za dobro zajednice. Ohrabrimo sve one koji imaju znanja i čvrstinu karaktera, a uz to su vrijedni da se kandidiraju i ponude viziju okupljanja snaga u zajednici…».
«Neka izbor za poglavara naše zajednice protekne u dobroj atmosferi razmjene mišljenja, ideja i stavova. Pomozimo kandidatima da se predstave našoj zajednici, jer ćemo  tako pokazati naše islamske vrijednosti koje baštinimo i za koje se zalažemo»- istakao je reisu-l-ulema zahvaljujući se svima koji su mu pomogli u nošenju emaneta predvođenja zajednice u proteklom periodu.
U nastavku rada Sabor je usvojio: Rebalans Budžeta za 2019. godinu, Statut Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj usuglašen sa Satutom IZ u BiH, Pravilnik o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta.
Sabor je imenovao i dva člana Programskog vijeća Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i to Dževada Hadžića i prof. dr. Fahiru Fejzić Čengić.
Sjednica je završena saborskim pitanjima i inicijativama.