Reis Kavazović: Tragedija Srebrenice nije od ovoga svijeta

Reis Kavazović: Tragedija Srebrenice nije od ovoga svijeta

Rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim narodima nije usvojena. Razlog je što je Rusija glasala protiv. “Jeste li bili iznenađeni?” bilo je prvo pitanje u intervjuu Federalne televizije, upućenu reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću?

– Nisam bio iznenađen, a ni razočaran što se dogodilo u UN. Čovjek se samo može razočarati u prijatelje. Bošnjaci su jasno odvojili počinioce zločina od srpskog naroda, ali oni ne mogu da prihvate činjenice što je presudio međunarodni sud. Mi moramo napraviti da istina genocida u Srebrenici dopre do srpskog naroda. Očito je bilo lobiranje Srbije i bh. entiteta RS prema Rusiji. Ali šta smo od Aleksandra Vučića mogli očekivati? Da pređe prag kod prijatelja bošnjačkog naroda. To nismo mogli očekivati. Živjet ćemo i dalje zajedno i ostat ćemo komšije, ako već nismo prijatelji. Živjet ćemo da ne činimo jedni drugima ponovo što je počinjeno u Srebrenici – kazao je reis Kavazović

Vučić će doći 11. jula u Srebrenicu, zar to nije kotradiktorno?

– Vučić će doći u subotu, ali on nije smogao snage, a možda još više Nikolić, da prihvati pruženu ruku Bošnjaka. Islamska zajednica prije nekoliko mjeseci je Vučiću otvorila vrata Gazi Husre-begove džamije. Primali smo ga pružili mu ruku on je naravno tu ruku odbio. Kasnije je izjavljivao da on želi doći su Srebrenicu da pokaže kako Srbi žele pomirenje a da to Bošnjaci ne žele. Primili smo ga na najsvetijem mjestu i znajući kakava je bila njegova prošlost. Dolazak Vučića u Srebrenicu je isto kao i njegov nedolazak, isto nam znači, poruka je reisa.

Kavazović je u intrevjuu stalno isticao kako da dođemo do pomirenja. Međutim, kazao je, pomirenje se samo može graditi ili ga neće biti.

– Rusiji ne odgovara pomirenje na Balkanu, jer onda bi oni ovdje izgubili utjecaj. Bošnjaci ne bi trebali biti razočarani što se u UN nije usvojila rezolucija o genocidu u Srebrenici. Srebrenica će ostati i živjeti u srcima slobodnih ljudi. Očito da srpski narod nije slobodan jer zavisi od Rusije. To je nešto što trebamo znati. U slobodi se može izreći stav u neslobodi se ne može izreći nikakav stav – kazao je reis.

Dodao je da tragedija Srebrenice nije od ovog svijeta. Tragedija Srebrenice živjet će u našim molitvama, književnosti, muzici i kulturi i ona će nadživjeti sve one koji negiraju genocid, pa i ovaj veto koji je iskazala Rusija prilikom glasanja za rezoluciju o genocidu u UN.

– Zlo i dobro pripadaju duhovnoj kategoriji. I to može uraditi vjera u srcima ljudi. Očekivali smo da ovih 20 godina posebno u Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se doživi katarza, ali do toga nije došlo. Dok Srpska pravoslavna crkva ne počne djelovati na svoj narod i ne objasni da se u Srebrenici dogodio genocid, a isto važi i za sve političke elite, neće biti dobro i zlo će i dalje trijumfirati – upozorio je Kavazović.

Ovo je treći put da će reis Kavazović u subotu predvoditi dženazu u Potočarima.

– Svaki put na dženazi u Potočarima gubim dio duše! A, kada gubite dio duše patnja je još veća i jača. Ne postoji ni jedna bol na ovom svijetu koja se može porediti sa bolom Srebrenice. Pitamo se odakle dolazi toliko zlo i kako na to zlo odgovoriti, ali lakše je nositi bol nego zlo. Svaka majka je uzvišenija u svojoj boli nego što je zločinac ponosniji na svoj zločin. U mržnji se ne može živjeti. U mržnji čovjek skončava, a u boli čovjek može živjeti, jer čovjek je ipak duhovno biće. Ipak, na zlo vratite dobrim i Majke Srebrenice su svjesne ove poruke iz Kur'ana i one samo mole zločince da im kažu gdje su kosti njihove djece, a ni to im ne žele otkriti – riječi su reisa Kavazovića.

(Bir.ba)