Reisu-l-ulema čestitao Vaskrs

Reisu-l-ulema čestitao Vaskrs

Sarajevo, 18. april 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, povodom pravoslavnog praznika Vaskrsa, uputio je čestitku mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju.

U čestitki Reisu-l-uleme se kaže:

– Vaša Eminencijo, mitropolite dabrobosanski Nikolaj, upućujem Vama, sveštenstvu i svim pravoslavnim vjernicima u Bosni i Hercegovini čestitke u povodu pravoslavnog praznika Vaskrsa, želeći da ga provedete u sreći i blagostanju.

Nama, kao Vašim komšijama, poznato je da pravoslavni vjernici na poseban način razumijevaju i crpe iz praznika Vaskrsa obilje duhovne radosti i zadovoljstva. Stoga smatram ovo vrijeme i prigodnom prilikom za jačanje našeg međusobnog poštovanja i spremnosti na zajedništvo u dobru i miru. Bosansko povijesno iskustvo komšiluka i suživota uči nas da je u istinskoj radosti i miru našeg komšije, zapravo prava radost i mir nas kao komšija.

Uvjeren da ćete vaskršnje slavlje provesti u zadovoljstvu i radosti, također želim da vjerski praznici na poseban način potaknu zajedništvo i razumijevanje među vjernicima, prijateljima, komšijama i svim našim narodima na zadovoljstvo i prosperitet svih ljudi i naše domovine Bosne i Hercegovine.