Reisu-l-ulema klanjao dženazu poginulim rudarima

Reisu-l-ulema klanjao dženazu poginulim rudarima

U ponedjeljak 08. septembra 2014. godine reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović posjetio je Muftiluk zenički i klanjao dženazu-namaz poginulim rudarima iz rudnika Raspotočje.

Pored muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića, u pratnji reisu-l-uleme bili su: zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Dženazi su prisustvovali i svi imami Medžlisa Islamske zajednice Zenica, na čelu sa glavnim imamom mr. Jakub ef. Salkicom, koji su proučili hatmu za poginule rudare.

Također, dženazi su prisustvovali: predsjedavajući Predsjedništva BiH gosp. Bakir Izetbegović, ministar vanjskih poslova BiH gosp. Zlatko Lagumdžija, premijer Federacije BiH gosp. Nermin Nikšić sa saradnicima, premijer ZE-DO kantona, kao i predstavnici lokalne vlasti.

Nakon klanjanja dženaze-namaza reisu-l-ulema se prisutnima obratio kratkom besjedom, u kojoj je istakao: “Ispraćamo na bolji svijet našu braću, očeve i sinove, naše rudare koji su dali svoj život za naše bolje danas i ono što dolazi sutra. Danas smo ovdje da ih ispratimo kao šehide jer oni to jesu. Rudar nije samo imati posao nego biti u stalnoj službi dobra za svoju porodicu, prijatelje, državu… Danas ih ispraćamo u tuzi i boli, sa nadom da će ono što dolazi biti bolje od onog što je danas i što je bilo jučer. U našoj bošnjačkoj tradiciji je da se oprostimo jedni s drugima onako kako su se oni opraštali svaki dan odlazeći u jamu, izazivajući život koji su nosili sa sobom”, na današnjoj dženazi Hajrudinu Bradarcu, Mehemedu Dizdareviću, Mehmedaliji Haliloviću, Fahiru Halaću i Fejzi Isakoviću.