Reisu-l-ulema ličnost godine po izboru portala Vijesti.ba

Reisu-l-ulema ličnost godine po izboru portala Vijesti.ba

www.islamskazajednica.ba

U momentu kada je već pala odluka da će ličnost godine portala Vijesti.ba biti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović u ovdašnjim je medijima objavljen tekst Süddeutsche Zeitunga koji nosi poruku da Bosna i Hercegovina ostaje zemlja evropskog islama.

“U državi je odlučujući ostao tradicionalni liberalni, bosanski islam. Na to prije svega pazi Islamsko društvo i reisu-l-ulema Husein Kavazović koji je na njegovom čelu od 2012.”, napisao je Süddeutsche Zeitung.

Samo ovi redovi, u kojima se jasno isčitava da je čelni čovjek Islamske zajednice svjestan ključne uloge koja stoji pred njim i zajednicom u narednim godinama i da je to prepoznato u svijetu, bili bi dovoljni da bez imalo zadrške reisa Kavazovića proglasimo ličnošću godine.

Islamska zajednica danas je istinski postala vrhovni vjerski i duhovni autoritet kod muslimana Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a to nije oduvijek bilo tako. Danas i oni Bošnjaci koji su decenijama živjeli daleko od islama i islamskih običaja, poštuju Islamsku zajednicu  i osjećaju vlastitu pripadnost.

Islamska zajednica danas je i iznad dnevno-političkih dešavanja, a opet ostaje strateško mjesto koje u svakom momentu može imati presudan uticaj da podjeljenost među ljudima ne ugrozi vitalne interese bošnjačkog naroda, kao i interese jedinstvene i cjelovite Bosne i Hercegovine.

Njena snaga da okuplja možda se upravo ogleda u tome što njenu podršku imaju svi  koji čuvaju i baštine temeljne principe države.

Reis Kavazović uspio je u vremenu kad su muslimani pitanje broj jedan u okruženju i svijetu, nerijetko i u kontekstu antimuslimanske histerije, izgraditi mostove prijateljstva unutar i izvan Bosne i Hercegovine upornim insistiranjem na očuvanju tradicionalnog pristupa Islamu koji vijekovima živi u Bosni i Hercegovini.

Uz to, ne manje važno, u vremenima dezorijetisane bošnjačke politike, što već traje dugi niz godina, Islamska zajednica se snažno suprotstavila  svim uticajima sa istoka i zapada,  pokazujući tako da ova država u svakom smislu pripada Evropi, ali i da u budućnosti može biti važna spona islama i zapada.

Uostalom takve poruke su jasno poslane tokom protekle  godini i u Washingtonu, tačnije gdje je reis Kavazović išao na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pompea. Na važnim susretima sa dužnosnicima State Departmenta poput onog sa Josephom Sullivanom, zamjenikom ministra vanjskih poslova SAD-a ili američkim rabinom Arthurom Schneierom. Tako je bilo i na iftaru za akreditovane šefove diplomatskih predstavništava u BiH.

I možda najvažnija poruka koja je obilježila ovu godinu je ona da muslimani Bošnjaci moraju biti jako svjesni svoje uloge u očuvanju ove države i razvijanju bosanskohercegovačkog društva onakvog kakvo je bilo vjekovima ovdje.

– Bez Bosne i Hercegovine kao države teško da možemo preživjeti. Zbog toga je jako važno da imamo otvorene oči i dovoljno svjetla usmjerenog na one probleme koji mogu ugroziti ovu državu i naše društvo. Patriotske snage u našem društvu, bez obzira bili to Bošnjaci, Srbi ili Hrvati moraju imati dovoljno snage i volje da razvijaju Bosnu i Hercegovinu kao zajedničku domovinu i da ovo društvo harmoniziramo i da ponudimo koliko je god moguće više i činjenica koje će govoriti o zajedničkom životu na ovom prostoru, kaže u izjavi kojom završavamo ovu godinu reis Kavazović.

(Vijesti.ba)