Reisu-l-ulema na mevludskoj svečanosti u Vali Recep Yazicioglu džamiji

Reisu-l-ulema na mevludskoj svečanosti u Vali Recep Yazicioglu džamiji

U nedjelju 4. januara 2015. godine, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, u pratnji muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Maglaj, gdje je prisustvovao mevludskoj svečanosti povodom obilježavanja 12. rebiu-l-evvela i uspješnog završetka radova na sanaciji štete na gradskoj ”Vali Recep Yazicioglu” džamiji, nastaloj tokom majskih poplava.

Svečanosti su prisustvovali i izaslanik ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini gosp. Murat Bilgic i savjetnik za vjerske poslove u Ambasadi Republike Turske hfz. Hasan Atli, glavni imam MIZ Maglaj Izudin ef. Kruško, načelnik Općine Maglaj gosp. Mehmed Mustabašić, predsjednik IO MIZ Maglaj mr. Mirsad Hasanić, imami Medžlisa IZ Maglaj, te brojne džematlije ovoga Medžlisa.

04

Na samom početku programa prikazan je dokumentarni film ”Vali Recep Yazicioglu džamija – od ideje do danas”, koji je tretirao sve faze kroz koje je prošla ova džamija.

U uvodnom obraćanju glavni imam je izrazio dobrodošlicu gostima i upoznao prisutne o sanaciji gradske ”Vali Recep Yazicioglu” džamije.

Načelnik Općine Maglaj zahvalio se Islamskoj zajednici – reisu-l-ulemi, Ambasadi Republike Turske, Muftijstvu zeničkom, Medžlisu i svim donatorima koji su pomogli stanovnicima Maglaja.

Savjetnik za vjerske poslove u Ambasadi Republike Turske hfz. Hasan Atli u svom obraćanju istakao je da je ukupne sanacione radove na džamiji u iznosu od 171.000 KM finansirala Ambasada Republike Turske putem Ureda za vjerske poslove.

Muftija zenički u svojoj besjedi zahvalio se reisu-l-ulemi na posjeti Muftiluku zeničkom i Medžlisu Islamske zajednice Maglaj. Također, muftija se zahvalio izaslaniku ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini gosp. Muratu Bilgiciju i savjetniku za vjerske poslove u Ambasadi Republike Turske hfz. Hasanu Atliju na doniranim sredstvima i pomoći stanovništvu BiH ugroženom majskim poplavama i klizištima, te posebno istakao da su glavni imam Izudin ef. Kruško i predsjednik mr. Mirsad Hasanić, sa imamom Nevres ef. Hodžićem i njegovim džematlijama, primjer čestitosti, rada i djelovanja.

Reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović u svom obraćanju, između ostaloga, istakao je da mu je drago da Maglaj i njegovi stanovnici, nakon rata, opet imaju snage da se odupru najvećim izazovima, te je naglasio: “Poplave su možda nanijele veću materijalnu štetu nego agresija, ali materijalna šteta se može nadoknaditi, hvala Bogu da nije bilo žrtava. Maglajlije želim ohrabriti da budu zajedno, da budu jedni drugima od pomoći i da se oslanjaju jedni na druge. Bosanske muslimane, a ulemu posebno, pozivam da nam se pridruže u moralnoj obnovi društva, da svi damo od sebe što možemo da pomognemo posebno mladim ljudima da nađu svoj ispravan put u životu. Kako kod postoji duhovna, tako postoji i agresija na moral naše omladine”.

Program se završio dodjeljivanjem priznanja zaslužnima za istaknute doprinose u prevladavanju nedaća nastalih u majskim poplavama.

U okviru posjete Medžlisu Islamske zajednice Maglaj, reisu-l-ulema je posjetio i džemate Kosova i Ulišnjak, gdje su uručeni ključevi novoizgrađenih kuća porodicama Muhameda Alića i Sabahudina Hasanića, čije su kuće stradale u majskim poplavama i klizištima. Sredstva za izgradnju kuća u iznosu od 78.000 KM obezbijedio je džemat ”Izet Nanić” iz Austrije, putem Medžlisa IZ Maglaj.

Također, donaciju u iznosu od 8.500 EURA za pomoć u sanaciji Doma zdravlja Maglaj i sredstva u iznosu od 1.250 EURA za Merhametovu kuhinju u Maglaju obezbijedio je džemat Mannnheim iz Njemačke.