Reisu-l-ulema posjetio bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Reisu-l-ulema posjetio bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

U otvorenom i prijateljskom razgovoru član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se interesovao o uslovima u kojima radi i djeluje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, posebno u povratničkim džematima. Razgovarano je i o ugovoru između Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine, o kojem su u toku pregovori nadležnih komisija Islamske zajednice i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Iznesena je zajednička ocjena da je u interesu Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice da se ovi pregovori što prije okončaju, kako bi se potpisao ugovor kakav je već potpisan između Bosne i Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve i između Bosne i Hercegovine i Katoličke crkve.

Razgovarano je i o popisu stanovništva, o položaju bošnjačkih povratnika u entitetu Republika Srpska, a razmijenjena su i mišljenja o situaciji u Egiptu, Siriji i drugim aktuelnim dešavanjima u islamskom svijetu.

Član PBiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović su najoštrije osudili jučerašnji napad na porodičnu kuću Saliha Nožinovića u centru Zvornika, kao i raniji napad na Bošnjake u Zvorniku prilikom odlaska na bajram-namaz, zatraživši od policijskih i pravosudnih institucija u entitetu Republika Srpska da uhapse i kazne počinioce ovih napada. Pozvali su organe i institucije entiteta Republika Srpska da obezbijede sigurnost i zaštite živote, imovinu i druga Ustavom zagarantovana prava bošnjačkih povratnika u tom entitetu.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je informisao člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o nedavnoj posjeti Imigracionom centru Bosne i Hercegovine. Dvojica sagovornika su se složili da se osobama koje su pritvorene u Centru moraju osigurati sva prava koja su im zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. „Bosna i Hercegovina je demokratska država koja mora da funkcioniše u skladu s Ustavom i zakonom. Ako u razumnom vremenskom roku nije moguće pronaći neku sigurnu zemlju u koju Imad al-Husin može biti deportovan, onda on treba da bude pravično procesuiran ili pušten na slobodu“, zajednički su ocijenili član PBiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

U pogledu aktuelnih dešavanja u Egiptu, član PBiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović su najoštrije osudili nasilje egipatskih sigurnosnih snaga nad građanima Egipta, pozivajući na poštovanje demokratske volje egipatskog naroda. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović su najoštrije osudili upotrebu hemijskog oružja u Siriji, ocijenivši poražavajućim neuspjeh međunarodne zajednice da zaustavi tiraniju režima Bashara al-Assada i iznađe rješenje kojim bi se okončala ljudska tragedija u Siriji. Ističući da sirijskom narodu treba dati priliku da na slobodnim izborima izrazi svoju volju i odluči o budućnosti svoje zemlje, naglasili su da muslimanski lideri imaju izričitu vjersku obavezu da učine sve što je u njihovoj moći da zaustave međumuslimanske sukobe.

Član PBiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović su ocijenili da je predstojeći popis stanovništva od vitalnog značaja za bošnjački narod, te pozvali sve relevantne faktore u bošnjačkom narodu da ujedine snage na pripremama za popis stanovništva. „U vremenu kada se pred njim nalaze veliki izazovi, kakav je popis stanovništva, bošnjačkom narodu je potrebno političko i duhovno jedinstvo za ostvarivanje njegovih vitalnih interesa“, zaključili su član PBiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

www.predsjednistvobih.ba