Reisu-l-ulema u Mekki: Uloga uleme je odsudna

Reisu-l-ulema u Mekki: Uloga uleme je odsudna

Mekka, 27. juni 2016. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović sastao se danas u Mekki sa saudijskim ministrom za vjerska pitanja šejhom Salihom bin Abdul Azizom bin Muhammedom Alu Šejhom.

Reisu-l-ulema u Mekki boravi na poziv Sluge Dvaju Časnih Harema Selmana bin Abdul Aziza, kralja Saudijske Arabije zajedno sa stotinu istaknutih vjerskih ličnosti iz muslimanskog svijeta. Tokom susreta sa saudijskim ministrom Alu Šejhom razgovarano je o odnosima između vjerskih institucija Saudijske Arabije i Islamske zajednice, te o izazovima s kojima se danas suočava muslimanski svijet i potrebi njegova jedinstva. Ministar Alu Šejh se interesirao za opće stanje muslimana na Balkanu, a posebno za muslimane u Bosni i Hercegovini.

Susret sa ministrom Alu Šejhom reisu-l-ulema Kavazović je iskoristio da prenese selame i izraze poštovanja koje muslimani Bosne i Hercegovine gaje prema kralju Selmanu bin Abdul Azizu, posebno zbog njegovog zalaganja i pomoći koju je pružao Bosni i Hercegovini u najtežim vremenima njene skorije historije. Reisu-l-ulema je u razgovoru sa ministrom Alu Šejhom naglasio važnost saradnje među muslimanima, a posebno među muslimanskim učenjacima: „Uloga uleme je odsudna. Dužnost je uleme da bude sa omladinom, da ih usmjerava, upućuje i savjetuje, a vrata Islamske zajednice su im u tom pogledu širom otvorena,” kazao je reisu-l-ulema u Mekki za saudijske medije.