Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović: Naše medrese su tvrđave vjere

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović: Naše medrese su tvrđave vjere

Hafiska dova hafizima Sinanović Almini, Baturić Halimi, Omerović Harunu i Mujanović Hammadu, svršenici i učenicima Behram-begove medresu u Tuzli, proučena je u utorak 26. januara 2021. godine u džamiji Medrese.

Ovoj svečanosti je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

“Posebno sam sretan što su naše medrese tvrđave naše vjere i što se u njima emanet vjere prenosi iz generacije na generaciju. Čestitam ovim mladim ljudima na velikoj predanosti, saburu, marljivosti i trudu koji su pokazali. Njihova svijest je velika i oni su bili svjesni da se trebaju suočiti sami sa sobom. To je hrabrost na koju se mnogi od nas nisu usudili. Hafizi su učinili ono što je najbolje i njihov izbor je najbolji izbor, ali i obaveza više da se živi po Kur’anu,” istakao je Reisul-ulema.

Mladim hafizima i hafizama, njihovim muhaffizima i roditeljima čestitke su uputili direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed-ef. Hatunić i izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić. U Behram-begovoj medresi do danas je promovirano 75 hafiza, a ovoj hafiskoj dovi prisustvovali su Ismail-ef. Smajlović, direktor Rijasetove Uprave za vjerske poslove, hafiz Senaid-ef. Zajimovićem, direktor Vakufske direkcije, Džemal Muslih, direktor Fondacije za hifz, hafizi, te ograničen broj učenika i članova porodica mladih hafiza.

Hafiza Sinanović Almina, kćerka Muje i Almire iz Zavidovića, završila je Behram-begovu medresu 2020. godine. Hifz je položila pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 10. juna 2020. godine, a njen muhaffiz je hafiz Nedžad Vehabović. Trenutno je studentica prve godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Hafiza Baturić Halima, kćerka Hajrudina i Aide iz Gradačca, učenica je četvrtog razred Behram-begove medrese. Hifz je položila 29. juna 2020. godine, a njen muhaffiz je hafiz Edin Dedić.

Hafiz Omerović Harun, sin Nijaza i Nevrese iz Tuzle, učenik je drugog razreda Behram-begove medrese. Hifz je položio 28. oktobra 2020. godine, a njegov muhaffiz je hafiz Abdullah Kapo.

Hafiz Mujanović Hammad, sin Jasmina i Alme rođen je Sarajevu, a trenutno je učenik četvrtog razreda Behram-begove medrese. Hifz je položio 2. novembra 2020. godine, a njegov muhaffiz je hafiz Nedžad Vehabović.

Tokom boravka u Behram-begovoj medresi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović se sastao sa rukovodstvom i članovima Nastavničkog vijeća ove škole, te im je uputio čestitike na brojnim uspjesima koje ova škola kontinuirano ostvaruje.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se zahvalio Reisul-ulemi na njegovoj podršci, istakavši da uposlenike ove škole karakterišu volja i odlučnost da našoj djeci i budućim generacijama daju ono najbolje od svog znanja, ugleda i iskustva.

A.Đ. muftijstvotz.ba