Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za stipendije u 2020. godini izdvojio 400.000KM

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za stipendije u 2020. godini izdvojio 400.000KM

Sarajevo, 18. JANUARA (MINA) – Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu učenicima i studentima uručeno 208 ugovora za stipendije  iz Fonda Bejtu-l-mal Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Već šestu godinu zaredom Ured za društvenu brigu raspisuje konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima.

Dosadašnju realizaciju dodjele stipendija predstavio je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, te izrazio nadu da će im olakšati njihovo školovanje. Poručio im je da potpisivanjem ugovora za stipendije preuzimaju i emanet da marljivo uče, da budu otvorenih srca, dobri i plemeniti prema svakome, a identitet svoje zemlje i pripadnost vjeri islamu da potvrđuju dobrim djelima, ma gdje bili.

Za školsku 2019-2020. godinu zaprimljeno je i obrađeno 732 zahtjeva. Ured za društvenu brigu je analizirao 337 molbi za studentske stipendije, 267 molbi za učenike srednjih škola, 73 molbe učenika i studenata sa posebnim potrebama i 38 molbi iz osnovnih škola te 17 sa privatnih fakulteta iako se po pravilniku Rijaseta za studente privatnih fakulteta stipendije ne dodjeljuju.

Komisija je na osnovu pravilnika Rijaseta dodijelila 100 stipendija za studente, 40 za učenike srednjih škola, i 20 stipendija za učenike i studente sa posebnim potrebama.

Na osnovu zaključaka Rijaseta Ured je ove godine dodijelio još 18  stipendija za učenike generacije u medresama, 10 stipendija za pobjednike na takmičenju iz sire (životopis Muhammeda a.s.), te po 10 stipendija za djecu koja su iz Srebrenice i Sandžaka.

Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice je ovom prilikom rekao da Islamska zajednica u BiH, radi važnosti obrazovanja jednog društva, iz godine u godinu povećava iznos sredstava za stipendiranje mladih ljudi.

Ističući obrazovanje kao temeljnu vrijednost, Rijaset IZ je u 2020. godini izdvojio 400.000KM za stipendije, a u narednim godinama postoje intencije još većeg iznosa za stipendiranje uspješnih učenika i studenata.

Prioritet za odabir stipendista imali su učenici i studenti sa najboljim prosjekom, oni sa slabijim socijalnim statusom, i oni koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih.

U ime stipendista obratio se Harun Tucaković, učenik generacije Gazi Husrev-begove medrese koji je kazao da je svjestan značaja ove stipendije, te se u ime svih studenata zahvalio na ovoj finansijskoj pomoći.