Rijaset razmatrao i prihvatio Plan rada i budžet za 2014. godinu

Rijaset razmatrao i prihvatio Plan rada i budžet za 2014. godinu

Sarajevo, 31. decembar 2013. (MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održao je 15. redovnu sjednicu, 30. decembra 2013. godine u Sarajevu. Pored članova i svih muftija, sjednici Rijaseta prisustvovao je predsjednik Sabora Islamske zajednice  Safet Softić, predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić, šef Kabineta Reisu-l-uleme Razim Čolić te rukovodioci stručnih službi Rijaseta.

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao Prijedlog budžeta Rijaseta u 2014. godini koji je, nakon diskusije, prihvaćen i bit će proslijeđen Saboru Islamske zajednice na usvajanje. Rijaset Islamske zajednice je razmotrio i prihvatio Plan rada Rijaseta u 2014. godini te će, uz sugestije i prijedlog da se plan uradi po jedinstvenoj metodologiji, biti proslijeđen na usvajanje Saboru Islamske zajednice.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, u svojstvu predsjednika Komisije Rijaseta za razgovore s državom, informirao je Rijaset o toku pregovora s državom u cilju potpisivanja ugovora te izrazio očekivanje da bi vrlo skoro moglo doći do potpisivanja ovoga ugovora. Naglasivši da je učinjen veliki posao u ovom pogledu, Rijaset je prihvatio informaciju Komisije.

Na sjednici Rijaseta razmatran je Prijedlog Platforme o saradnji Islamske zajednice s organizacijama islamskog određenja koje djeluju u Bosni i Hercegovini, o čemu je uvodnu informaciju podnio muftija ljubljanski Nedžad ef. Grabus. Platformom, koju je Rijaset prihvatio, definirani su opći principi i načela saradnje Islamske zajednice s nevladinim organizacijama islamskog određenja.

Rijaset je razmatrao informaciju o popisu stanovništva i sprovedenim aktivnostima Islamske zajednice u tom kontekstu. U raspravi je istaknuto da je Islamska zajednica uradila važan i veliki posao kada je riječ o informiranju Bošnjaka o značaju popisa stanovništva. Nakon sadržajne rasprave donesen je zaključak kojim Rijaset iskazuje zahvalnost svima koji su učestvovali u procesu informiranja naroda o popisu stanovništva, te je posebno odato priznanje ulemanskoj strukturi koja je bila uključena u ovaj proces. Na sjednici je ukazano na snagu nacionalne svijesti u bošnjačkoj dijaspori, te pokazani entuzijazam i trud dijaspore kako bi učestvovala u popisu stanovništva u domovini. Neki učesnici u raspravi iskazali su zabrinutost zbog nedovoljnog angažmana nacionalnih institucija da u proteklih 20 godina snažnije rade na jačanju nacionalne svijesti bošnjačkog naroda, te je zaključeno da Rijaset inicira organiziranje naučnog skupa o značaju i ulozi nacionalnih organizacija u afirmaciji i podizanju nacionalne svijesti Bošnjaka.

Rijaset Islamske zajednice prihvatio je izvještaj Upravnog odbora Vakufske direkcije o sprovedenoj konkursnoj proceduri za izbor direktora te je prihvaćen prijedlog o imenovanju hafiza Senaida Zajimovića za direktora Vakufske direkcije. Također Rijaset je za direktora Karađoz-begove medrese u Mostaru imenovao hafiza Aida Tuleka, a za direktora medrese Džemaludin Čaušević u Cazinu Salih ef. Dervića, dok je za predsjednika Školskog odbora Gazi Husrev-begove medrese imenovan dr. hafiz Munir Mujić.

Prijedlozi novih uvakufljenja, mjera i aktivnosti u cilju očuvanja interesa Islamske zajednice u procesu implementacije zakona u entitetima Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine, koje je predložila Vakufska direkcija, prihvaćeni su od strane Rijaseta.

Također Rijaset je donio odluku o povezivanju radnog staža zaposlenika u organima i ustanovama Islamske zajednice i usvojio Pravila Instituta za proučavanje islamske tradicije Bošnjaka. Rijaset je razmatrao Nacrt Pravila o odlikovanjima i priznanjima Rijaseta koja će biti upućena na javnu raspravu.

Na sjednici Rijaseta donijete su odluke o imenovanju povjereništava medžlisa Islamske zajednice Bileća i Nevesinje, kao i formiranju više novih džemata, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.