Rijaset zatražio otklanjanje diskriminacije bošnjačke djece

Rijaset zatražio otklanjanje diskriminacije bošnjačke djece

Sarajevo, 06. novembar 2013. (MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sjednici održanoj 06. novembra 2013. godine u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, informiran je o nedopustivom ignoriranju zahtjeva djece i roditelja bošnjačkih povratnika u vezi onemogućavanja izvođenja nastave iz nacionalne grupe predmeta u više škola na području entiteta Republika Srpska. S tim u vezi, Rijaset je donio zaključak da putem saopćenja za javnost osudi diskriminaciju djece i zatraži uključivanje svih domaćih i međunarodnih subjekata kako bi se osigurala primjena jednog od temeljnih ljudskih prava. U saopćenju za javnost Rijaseta Islamske zajednice se kaže:

– Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini onemogućavanje izvođenja nastave iz nacionalne grupe predmeta u školama u kojima za to postoje potrebni uvjeti smatra očitom diskriminacijom koja se provodi kroz institucije entiteta Republika Srpska. Rijaset Islamske zajednice najoštrije osuđuje takvu praksu, ali i ispoljenu ravnodušnost i nedjelotvornost međunarodnih i domaćih političkih dužnosnika. Rijaset Islamske zajednice posebno izražava zabrinutost zbog uvjeta u kojima borave roditelji i djeca iz Konjević Polja pred Uredom visokog predstavnika u Sarajevu i smatra da je neprihvatljivo dalje održavanje takvog stanja.

Rijaset Islamske zajednice poziva državne organe Bosne i Hercegovine, dužnosnike zakonodavne i izvršne vlasti u entitetu Republika Srpska, političke lidere, visokog predstavnika Valentina Incka, rukovodioce ureda OSCE-a, Vijeća Evrope i Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, ambasade zemalja članica Vijeća za implementaciju mira i sve organizacije i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava da se odlučno angažiraju kako bi se uklonila diskriminacija bošnjačke djece u školama u Konjević Polju kod Bratunca, Vrbanjcima kod Kotor Varoši, Kamenici kod Zvornika i svim drugim mjestima.

Pravo na obrazovanje je temeljno i nepovredivo ljudsko pravo. Obrazovanje na maternjem jeziku, izučavanje nacionalne kulture, tradicije, historije i geografije, pored toga što je ustavna i zakonska obaveza, predstavlja demokratsko i civilizacijsko dostignuće. Rijaset Islamske zajednice podsjeća da se opravdanim zahtjevima bošnjačkih roditelja štite ljudska prava i temeljne slobode i niko razuman i dobronamjeran ne može biti protiv ili staviti se na suprotnu, pogrešnu stranu.

Rijaset Islamske zajednice još jednom traži da umjesto pasivnog posmatranja, pojedinci i institucije dignu glas protiv diskriminacije djece i poduzmu efektivne mjere kako bi se ona otklonila. Još nije kasno da se otkloni ova sramota. Ovo nije samo sramota nadležnih institucija Republike Srpske, nego cijele države Bosne i Hercegovine, ali i sramota i veliki izazov za OSCE, Vijeće Evrope i OHR, kaže se u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.