Sabiha Husić dobitnica nagrade „Žena svijeta“ za 2014. godinu

Sabiha Husić dobitnica nagrade „Žena svijeta“ za 2014. godinu

Sabiha Husić, svršenica Gazi Husrev-begove medrese i Fakulteta islamskih nauka, dobitnica je renomirane nagrade “Žena svijeta” za 2014. godinu, koju dodjeljuje američka organizacija “Women for Women International”.

Nagrada joj je dodijeljena na svečanoj ceremoniji u New Yorku, na kojoj je naglašeno kako je Husić nagradu dobila za kontinuiran rad na promociji pravde i podrške žrtvama seksualnog nasilja u BiH ali i u svijetu.

Sabiha Husić je direktorica nevladine organizacije “Medica“ iz Zenice, psihoterapeutkinja, islamska teologinja i međureligijska mirotvorka.

“Medica“ omogućava psihološku, medicinsku i ekonomsku podršku ženama i djeci preživjelima/žrtvama rata i poslijeratnog nasilja, uključujući silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, nasilja u porodici, torture i trgovine ljudima.

Osim toga, Sabiha Husić je od Volont Europe izabrana za dobitnicu Evropske nagrade za aktivnu građanku i profesionalni rad za 2009. godinu zbog aktivnosti koje predvodi u “Medica”. Bila je i istaknuta govornica na Svjetskom forumu za pravdu 2013. godine.

Nagradu “Žena svijeta”, ranije su dobile bivša američka tajnica Hillary Clinton i glavna međunarodna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour.

Sabih Husić je završila Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

(Agencije)