Foto – Sakarya 2014 – Mektebski centar Bijeljina i Bosna-Sandžak Sedivan

Foto – Sakarya 2014 – Mektebski centar Bijeljina i Bosna-Sandžak Sedivan

Poštovani posjetitelji web prezentacije Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, obavještavamo vas o detaljima još jedne uspješne posjete članova sekcija Mektebskog centra Bijeljina prijateljima iz Udruženja “Bosna-Sandžak” iz opštine Serdivan, Adapazar/Sakarya u Turskoj. Zahvalni smo domaćinima na svakom dobru koje čine za našu omladinu i džematlije. Osmodnevna posjeta još uvijek traje, a o dosadašnjim aktivnostima izvještava nas naš glavni imam Samir ef. Camić.
cebeci
Prvi dan, subota 23. august:
Krenuli smo u petak 22. augusta oko 16 sati, a put od Bijeljine do Serdivana protekao je bez problema. U subotu popodne doček pred Udruženjem, ručak, te druženje do kasno u noć. Smještaj je dobar, a raspoloženje na odličnom nivou.
Drugi dan, nedjelja 24. august:
Teferič Bošnjaka u Karamurselu na obali Mramornog mora. Na Teferiču između 5 i 6 hiljada Bošnjaka. Lijepo smo dočekani, a teferič je nazvan “Bosanska pita”. Postavljena velika turska zastava i ista tolika zastava BiH. Bilo je i obraćanje gostiju i tom prilikom govorio je i predstavnik ambasade BiH u Turskoj Alija Muminović, drugi predstavnici Bošnjaka, a na kraju sam se i ja obratio prisutnima. Govorio sam o otvorenju naše Sulejmanije, zahvalio se derneku/udruženju “Bosna-Sandžak” i presjedniku Hasanu Suzeku za sve što su za nas učinili.
Treći dan, ponedjeljak 25. august:
Ekskurzija u Bursu. Vođa puta je bio, ispred derneka, Sedat (BOLIĆ ) Kučin. Obilazak Ulu čaršije i Ulu džamije. Posjetili smo i turbe Osman gazija, Prvog osmanskog sultana utemeljitelja Osmanskog carstva, zatim turbe Orhan gazija, njegovog sina i Drugog sultana. Na ekskurziji su sa nama bili i 10 članova derneka. Posjetili smo i počasni Bosanski konzulat u Bursi.
Četvrti dan, utorak 26. august:
Izlet na Crno more u Džebezi (Kocaeli Cebeci Sahili). Domaćin nam je bio Ahmet Sorgut (Šahović), član udruženja koji ima vikendicu u tom mjestu, a također i ostalih deset članova našeg prijateljskog derneka. Djeca su sva dobro, raspoloženje na nivou.
Nakon večere u “Evin parku” kod domaćina Halit Evina, koji se potrudio da obezbjedi ne samo ovu večeru već i večeru kada smo se vraćali iz Burse, odigrana je fudbalska utakmica između Mektebskog centra i Bosna-Sancak derneka. Domaćini su pobijedili minimalnom razlikom 6-5. Na kraju utakmice domaćinima smo predali kao hediju nase dresove u kojima smo nastupili. Dresovi su predani predsjedniku Hasanu Suzeku. Za domaćina su nastupila naša dva igrača Mirsad ef. Okanović i golman Jusuf Bešić.”
Plan za srijedu i četvrtak:
Atmosfera je dobra. U srijedu je planirana posjeta centru grada Adapazara, ručak u Orhan parku i posjeta trgovinskom centru u Serdivanu.
U četvrtak krećemo, ako Bog da, u Istanbul gdje nam je pripremljen smještaj za jednu noć od strane grada Istanbula. Dalje ćemo vas izvještavati.
Mahsuz selam iz Serdivana, Turska.
Vaš Samir ef. Camić