Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ Bijeljina: Učestvovati u promoviranju dobra i svetoga je zaista velika i blagoslovljena stvar

Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ Bijeljina: Učestvovati u promoviranju dobra i svetoga je zaista velika i blagoslovljena stvar

U subotu 2. novembra, u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Bijeljini upriličene su svečane hatme 13 novih učača Kur'ana. Džamija je bila ispunjenja džematlijama i našim musafirima iz Janje, Ugljevika, Teočaka, Čelića, Živinica, Đurđevika. Bilo je lijepo u našoj centralnoj džamiji, uz veliki broj djece i omladine, u ozračju učenja Kur'ana Časnog. Ovim povodom razgovarali smo sa Samir ef. Camićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

 

  • Šta za MIZ Bijeljina, njegove uposlenike i džematlije, znači promoviranje novih učača Kur'ana?

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina ulaže maksimalne napore da u ovim specifičnim okolnostima svojim džematlijama pruži sve ono što je jednoj organiziranoj zajednici potrebno. Kada kažemo specifične okolnosti, mislim na činjenicu da uslovi života Bošnjaka u Bijeljini nisu baš dobri, počevši od same ekonomske slike pa do pitanja odgoja i obrazovanja djece. Uz sve to, imamo na umu činjenicu da sve veći broj naših džematlija traži izlaz u odlasku u inostranstvo, vrlo često sa cijelom porodicom.

U spletu takvih okolnosti, MIZ Bijeljina pokušava ponuditi rješenje kroz ozbiljan pristup djelovanju u ostvarivanju svoje misije. Nudimo razne sadržaje kako bi se svi osjećali bolje i sigurnije, naravno, uz sve to vodimo računa da motivacioni pristup bude vodilja ka očuvanju moralnih vrijednosti koje su nam danas posebno važne.

 

  • Koliko je u svemu tome, naročito u pogledu na moralne vrijednosti, bitna mektebska poduka?

Na tom putu, svakako, edukacija djece i mladih je važan faktor, jer svaki roditelj voli da mu dijete napreduje na svakom polju, kako u školi tako i u drugim aktivnostima. Evo u našem Mektebskom centru, od kako je počeo sa radom, već treći put činimo hatme, ovaj put za trinaest novih učača, kako osnovnoškolaca tako i srednjoškolaca.

Naravno da svi volimo osjetiti slast uspjeha pa tako i mi koji pripremamo i obučavamo djecu za ovakve manifestacije koje imaju posebnu čar jer prezentuju ono, za muslimane najljepše, a to je učenje Kur’ana  i, nadamo se, vladanja po njemu.

U tom smislu Alija (r.a.) je rekao: Čuo sam Allahovog Poslanika (a.s.,) da kaže: Nastupit će smutnje i iskušenja kao djelo mrkle noći.  Upitao sam: Allahov poslaniče šta je izlaz? Allahova knjiga, odgovorio je…(Tirmizi)

Bijeljina je u svoje vrijeme bila grad hafiza, grad koji je uz svoje komšije prezentirao ono najbolje, uvažavanje i poštivanje različitosti, sve ono što nam Kur'an, kojeg sada i ova naša djeca uče, nudi i preferira.  To je svima nama satisfakcija za dalje, jer učestvovati u promoviranju dobra i svetoga je zaista velika i blagoslovljena stvar.

 

  • MIZ Bijeljina, džemat Bijeljina, ponosi se svojim Mektebskim centrom, čija je desetogodišnjica rada obilježena ove godine. Kakvi su uslovi za rad u òvom Centru?

Upravo ovo je godina u kojoj smo obilježili desetogodišnjicu. Možemo slobodno reći da je i ova promocija novih učača Kur'ana organizirana u sklopu tog značajnog jubileja. Mektebski centar polahko zauzima svoje mjesto u Islamskoj Zajednici u Bosni i Hercegovini. Naravno, to je jedan novi pristup organizaciji mektebske nastave. MIZ Bijeljina kroz djelovanje Mektebskog centra pokušava ponuditi nešto novo, kako djeci i roditeljima tako i višim instancama Islamske zajednice, posebno onim strukturama koje se bave edukacijom djece i mladih.

Razne korisne edukativne aktivnosti odvijaju se u Mektebskom centru, od predškolskog odgoja, preko rada sa mektebskim uzrastom, zatim srednjoškolcima, studentima, te odraslim džematlijama. Dakle, kao što smo rekli, nudimo sve ono što će našim džematlijama biti od koristi.

Mi sada govorimo povodom hatmi, međutim, zaista treba imati na umu da sve što smo do sada uspjeli realizirati, realizirali smo tako što smo pokušali primijeniti drugačiji pristup izvođenja mektebske nastave. Naravno, za sve to je bilo potrebno obezbijediti dobre uslove, prije svega prostor kojeg, hvala Allahu, imamo, a zatim tehnička pomagala ali i sami pristup novom načinu djelovanja.

Mektebska nastava je organizirana na način da u jednom času imamo aktivnosti u tri učionice, jedna učionica za ilmihale mlađeg uzrasta, druga učionica  za ilmihale starijeg uzrasta, a jedna učionica je za učenike koji uče pravilno i tečno učenje Kur'ana. Dakle, u procesu do hatme učestvuju svi muallimi, Mirsad ef. podučava djecu sufari i ilmihalu dok muallima Enisa organizuje nastavu pravilnog učenja Kur'ana i učenja napamet, a moja malenkost ilmihal za grupu do devetog razreda i srednjoškolce. Tako to funkcioniše u dvije smjene.

Dakle, mi pokušavamo samu mektebsku nastavu podići na veći nivo samom činjenicom da je u procesu nastave uključeno više muallima, a i samih službenika Islamske zajednice koji nam pomažu u samoj organizaciji.

U svakom slučaju, važno je napomenuti i činjenicu da Izvršni odbor i džematski odbor obezbjeđuju materijalne uslove kako bi sve zamišljeno bilo realizovano. Dakle, timski rad i ozbiljan pristup svih struktura Medžlisa daju rezultate kojima se ponosimo.

Pored redovne mektebske nastave organiziramo i vannastavne aktivnosti koje dodatno oplemenjuju naš Mektebski centar.

 

  • Kako je koncipiran rad Vjersko-prosvjetne službe, obzirom na specifičnost rada sa djecom u ovom entitetu?

Već smo pomenuli specifičnosti rada u Mektebskom centru u Bijeljini. Dakle, cilj našeg djelovanja je, prije svega, da na našu djecu i mlade te roditelje, kao one koji se brinu o svojoj djeci, prenesemo pozitivne vrijednosti i da, kako vrlo često imamo priliku kazati, oformimo ličnosti koji će biti korisni članovi naše zajednice, grada Bijeljine i države Bosne i Hercegovine koju, na žalost, jako malo možemo osjetiti ovdje, u ovom dijelu naše jedine Države.

Ali mi, i pored često neugodnih okolnosti, želimo kazati da smo svoji na svome bez obzira što nam to nekada žele „osporiti“, i u tom pravcu ide i naše djelovanje za “društvo podjednakih mogućnosti za sve“, bez da se iko osjeća manje vrijednim.

Mislim da nam je ova poruka svima vrlo jasna. Samo učešće članova Mektebskog centra u raznim projektima našeg grada govori tome u prilog, a navešćemo samo jedan primjer našeg direktnog učešća u procesu bratimljenja grada Bijeljine i Langenhagena, grada u Njemačkoj. Naravno, ne zapostavljamo ni našu braću i sestre u Turskoj gdje smo ostvarili čvrstu saradnju sa udruženjem Bošnjaka u Sakariji, serdivan Bosna-Sandžak Dernegi.

Naše aktivnosti sa djecom i mladima u Mektebskom centru nam omogućavaju saradnju sa našom bijeljinskom dijasporom i, naravno, redovne ekskurzije širom naše Domovine.

 

  • Kakvi su planovi za budućnost u pogledu rada sa mekteblijama, djecom i omladinom?

U cijeloj državi Bosni i Hercegovini aktuelan je problem odlaska porodica u inostranstvo. Pokušat ćemo svojim djelovanjem biti faktor ohrabrenja za ostankom u svojoj Domovini, ali isto tako biti veza sa onima koji ipak odluče, nadamo se privremeno, otići u druge zemlje.

Također, pokušat ćemo, uz Allahovu pomoć održati pozitivan kurs djelovanja, kako u Bijeljini tako i u džematima općine Ugljevik, Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova, koji pripadaju našem medžlisu. Imamo perspektivne muallime koji žele dati doprinos razvoju Zajednice.

Isto tako, želimo model našeg djelovanja prezentirati višim istancama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a to smo već na nekoliko seminara na višim nivoima i uradili, i naravno dinamiku rada održavati i unapređivati sa tendencijom usavršavanja i što boljeg približavanja ciljanim kategorijama, djeci, mladima i odraslim džematlijama.

Još jednom koristim priliku da djeci koja su činila hatmu iskreno čestitam, kao i njihovim roditeljima, i naravno svim uposlenicima MIZ Bijeljina koji na pravi način učestvuju u razvoju naše Zajednice u svakom pogledu.

Ova manifestacija hatmi neka bude podstrijek drugima i motivacija mnogima, da se u životu sve može dostići, ovisno o našem nijjetu i odluci, uz pomoć Allaha Uzvišenog.

Naravno, vrijeme ide dalje, pa nas podsjećam da smo ušli smo u mjesec Rebiul-evvel, mjesec Allahove milosti,  mjesec u kome se rodio, na ovaj svijet došao posljednji Allahov Poslanik Muhamed a.s. Muslimani u cijelome svijetu, pa tako i u našoj Domovini Bosni i Hercegovini dočekaju Mevlud, rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., kao posebnu Božiju milost.