Saopćenje Fondacije “POPIS 2013” o kršenjima popisne procedure

Saopćenje Fondacije “POPIS 2013” o kršenjima popisne procedure

– Prognoze o namjernim i planskim kršenjima zakonskih odredbi i pravila popisne metodologije na štetu nesrpskog, a posebno bošnjačkog stanovništva u entitetu RS, već se potvrđuju.

Popisivači i instruktori, koji su zaduženi i plaćeni, te pred zakonom odgovorni, da vrše i jamče valjano obavljanje Popisa, u više sredina u RS-u otvoreno poduzimaju i odobravaju radnje koje su u direktnoj suprotnosti sa popisnom procedurom i zakonskim odredbama. Neophodne i adekvatne reakcije Općinskih popisnih komisija za sada izostaju.

U Banjalučkim naseljima Majdan, Vrbanja i Čelinac, u Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Bosanskoj Dubici, Kotor Varosi i u Zvorniku instruktori ne dozvoljavaju a popisivači ne popisuju osobe iz bošnjačkog naroda koje nisu prisutne, iako je punoljetni član domaćinstva prisutan, što je grubo kršenje zakonskih i podzakonskih akata koji se odnose na Popis stanovništva. Neki od popisivača i instruktora tu svoju protuzakonitu zabranu sprovode na krajnje grub način.

Ističemo kao karakterističan primjer postupanje instruktora Marionele Verem u Mrkonjić Gradu koja predstavlja Bošnjake u zakonom predviđenoj etničkoj strukturi instruktora i popisivača. Premda nema nikakve veze sa Bošnjacima niti je predložena od neke bošnjačke asocijacije ili institucije ona zauzima mjesto koje po zakonu pripada Bošnjacima i tim istim Bošnjacima ne dozvoljava popisivanje.

U Zvorniku je popisivač pored punovažne oznake “X” samovoljno dopisao i “Bošnjak” za više desetina Bošnjaka, i to je instruktorica Živanović Zorica opravdala kao ispravan postupak, a radi se o grubom kršenju jasno određenog postupka u metodologiji Popisa.

Sa pojedinostima ovih slučajeva na zakonit način su upoznati odgovarajući organi Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Zahtijevamo i očekujemo hitnu reakciju po ovim protuzakonitim aktivnostima i sankcioniranje svih koji krše zakonom popisane procedure.

Fondacija Popis 2013. će i u narednim danima pratiti i bilježiti sve ovakve slučajeve i o njima obavještavati nadležne državne organe i bosansko-hercegovačku javnost, stoji u saopćenju za javnost Fondacije „Popis 2013“.