Saopćenje povodom napada na muslimane u Zvorniku

Saopćenje povodom napada na muslimane u Zvorniku

Sarajevo, 8. avgust 2013. (MINA) – Povodom napada na grupu muslimana u Zvorniku, Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje jutrošnji napad na grupu muslimana u Zvorniku prilikom odlaska na bajram-namaz. Napad na muslimane u Zvorniku tokom odlaska u džamiju radi klanjanja bajram-namaza predstavlja udar na bajramsku radost svih muslimana i na same temelje zajedničkog života u Bosni i Hercegovini.

Rijaset Islamske zajednice izražava posebnu ogorčenost činjenicom da se napad izvršio prilikom namjere obavljanja namaza i na dan Ramazanskog bajrama, vremena najveće radosti svih muslimana i istinski dijeli duboku zabrinutost i uznemirenost muslimana zbog nasilja u Zvorniku. Vrijeme i okolnosti počinjenog nasilja daju posebnu težinu i značenje ovom činu.

Rijaset Islamske zajednice traži da državni organi poduzmu sve potrebne mjere kako bi se vinovnici ovog zločinačkog čina identificirali i nastrožije kaznili. Također, očekujemo da građani Bosne i Hercegovine, vladine i nevladine organizacije najoštrije osude napad na temeljno ljudsko pravo vršenja vjerskog obreda i skrnavljenje uzvišenosti Ramazanskog bajrama, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.