Saopštenje Medžlisa IZ Prijedor u povodu napada na Čaršijsku džamiju

Saopštenje Medžlisa IZ Prijedor u povodu napada na Čaršijsku džamiju

Sarajevo, 15. septembar 2014. (MINA) – U nedjelju, 14.09.2014. godine u kasnim satima (23,30h) nakon finalne utakmice Svjetskog prvenstva u košarci i između Srbije i SAD, centralna Čaršijska džamija u Prijedoru koja je proglašena Nacionalnim spomenikom u BiH ponovo je napadnuta i oskrnavljena, saopšteno je iz Medžlisa Islamske zajednice Prijedor.

Velika grupa ljudi, je šetajući kroz glavnu ulicu grada Prijedora, prolazeći pokraj Čaršijske džamije u Prijedoru pjevala nacionalističke pjesme i uzvikivala povike koji su slali poruku mržnje i nesuživota.

U momentu dok je grupa prolazila kraj džamije neko od vandalista je razbio stakla na jednom od njenih prozora, a sve ovo se dešavalo na očigled policije koja je Čaršijskom imamu Omer ef. Redžiću, nakon što je policajcu postavio pitanje: „Zašto ne učine nešto” rekao da su nemoćni. Imam je sve ovo zabilježio svojom kamerom.

Smatramo da je ovo poruka koja se neprekidno šalje povratnicima u ovom gradu o tome koliko su nepoželjni te da je ovo direktno raspirivanje mržnje i pokušaj da se Bošnjaci ponovo zastraše. Nakon povratka Bošnjaka u Prijedor bilo je više napada na islamske vjerske objekte, a Čaršijska džamija je bila najčešća meta vandala.

Organi gonjenja nijednom do sada nisu identifikovali počinioce dosadašnjih nedjela počinjenih iz vjerske i nacionalne mržnje niti nam dostavili eventualnu povratnu informaciju o tome.

Apelujemo na sve relevantne institucije i organe, a posebno na gradonačelnika grada Prijedora Marka Pavića da osude ovaj, u nizu do sada, vandalski čin te da se napokon identifikuju počinioci i kazne.

Tražimo i zahtijevamo da se napokon stane u kraj ovakvim nedjelima te na taj način pošalje poruka da Bošnjaci ne treba da strepe od svake nove utakmice ili neke druge slave koje su redovno postale razlogom slanja ovakvih negativnih poruka.

Džamija je srce vjernika a ovaj vandalski čin je udar u srce svakog vjernika Bošnjaka, kaže se u saopštenju Medžlisa Islamske zajednice Prijedor.