Saradnju Tuzlanskog i Banjolučkog muftijstva postaviti na veći nivo

Saradnju Tuzlanskog i Banjolučkog muftijstva postaviti na veći nivo

www.muftijstvotz.ba…Tokom susreta dviju delegacija naglašena je važnost ovakakvih susreta za razvijanje međusobne komunikacije, upoznavanje s radom i razmjenom iskustava u misiji koju ima Islamska zajednica u BiH.

U srijedu 21. oktobra ove godine Muftijsvo tuzlansko posjetila je delegacija Muftijstva banjolučkog.
Delegaciju je predvodio dr. Osman-ef. Kozlić, muftija banjolučki, a činili su je svi glavni imami ovoga muftijstva, nekoliko predsjednika medžlisa i sabornika, te koordinator za vjeronauku pri muftijstvu.
Goste je u Behram-begovoj medresi u Tuzli primio Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, sa svojim saradnicima, direktorom Behram-begove medrese, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa.

DSCF4463
Tokom susreta dviju delegacija naglašena je važnost ovakakvih susreta za razvijanje međusobne komunikacije, upoznavanje s radom i razmjenom iskustava u misiji koju ima Islamska zajednica u BiH. Istaknuto je da Muftijstvo banjalučko, zbog specifičnih okolnosti u kojima djeluje, zaslužuje veću pažnju. S tim u vezi, dogovorena je i saradnja ovih dvaju muftijstava u formi čvršćeg povezivanja nekoliko medžlisa iz oba muftijstva, njihovom međusobnom oslanjanju i potpomaganju. U planovima razvoja školskog centra u Banjoj Luci svoja iskustva će dati i Behram-begova medresa u Tuzli, čiji će muderrisi (alimi) u narednom periodu, povodom različitih blagdana posjetiti i džemate na području Muftijstva banjalučkog.
Delegacije su zatim obišle kompleks Turali-begova vakufa u Tuzli, te Agenciju za certificiranje halal kvalitete. O misiji, razvoju i planovima Agencije goste je upoznao direktor Amir Sakić.

bl_tz_muf_150
Potom su muftije Fazlović i Kozlić, s ostalim članovima delegacija, posjetili i Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca. Osnovne informacije o ovome Centru dao je direktor Nermin Mujakanović. Nakon klanjanja ikindije namaza upriličeno je druženje sa štićenicima Centra. U svojim obraćanjima muftije Fazlović i Kozlić istakli su važnost pružanja podrške i pomoći svima, osobito ovim mladim ljudima, koji prolaze svoje specifičlno iskušenje. Pozvali su štićenike da put kojim su prošli shvate kao iskušenje, a boravak u ovoj ustanovi, uz Božiju pomoć, kao priliku za promjenom načina života, kako bi i u budućnosti mogli pomagati drugima.