Sarajevo: Centralna mevludska svečanost održana u Begovoj džamiji

Sarajevo: Centralna mevludska svečanost održana u Begovoj džamiji

„On (Muhammed a.s.) je soja golemoga i traga, on je najljepši i najbolji kod Boga! Odabrao je njega Allah svakako, ali kao on nije osto baš niko! Bog je stvorio Muhammeda najprije, Pejgamber se on rodio najpotlje“ – odjekivao je umilni glas učača mevluda.

Muslimani širom svijeta  učenjem mevluda obilježavaju dan rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., i prigodnim programom prisjećaju se njegovog rođenja, života i vjerovjesničke misije.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu je u subotu, 03. januara 2015. godine, nakon klanjanja podne-namaza održana centralna mevludska svečanost, što je ujedno i centralni događaj manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah“.

Prigodno predavanje održali su muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, a učači mevluda su bili imami MIZ Sarajevo i grupa imama iz Republike Turske, kao i savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Republike  Turske muftija Hasan Atli.

Dobrodošlicu prisutnim džematlijama poželio je hafiz mr. Mensur ef. Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije, koji je podsjetio na značaj mjeseca Rabiu-l-evvela, u kojem je rođen Muhammed a.s.

Program, kojem je prisustvovao veliki broj vjernika, predstavljao je splet bosanskog i turskog mevluda, ali i prigodnih ilahija i kasida, koje su pored Hora MIZ-e Sarajevo, izveli i imami i hafizi iz Republike Turske, odnosno hafiz Ahmed Jedekči, imam džamije u Parlamentu Turske, hafiz Nuh Kujuk iz Ankare, i Ibrahim Cušan ispred predsjedništva  Dijaneta.

Glavni imam dr. Dautović je zahvalio građanima Sarajeva koji vjerno prate Manifestaciju „Selam, ya Resulallah“ a njihova posjeta u konačnici, dokaz je da oni slijede poslanika Muhammeda a.s. i na taj način iskazujući ljubav prema njemu.

– Mi smo manifestaciju priredili za našeg voljenog Poslanika, slijedimo ga, kroz svoj život želeći da nas Allah tako zavoli i grijehe nam oprosti. Muhammed a.s. je u našim srcima. Učimo i mevlud kojeg su učili naši djedovi i na taj način iskazivali ljubav. Učite i vi mevlud u svojim džamijama, kućama, i na taj način, iskažite ljubav prema voljenom Muhammedu a.s. – kazao je pored ostalog dr. Dautović, koji je preporučio da od predavanja koja se organiziraju na mevludskim svečanostima, na Manifestaciji „Selam, ya Resulallah“, posjetioci  uzmu nešto od hedije (poklona) koji mogu primijeniti u praktičnom životu, kako bi stekli Allahovu ljubav i šefaat (zagovaranje) poslanika Muhammeda a.s.

Organizator programa u Gazi Husrev-begovoj džamiji, bio je Medžlis islamske zajednice Sarajevo u suradnji s Gazi Husrev-begovim vakufom a program se realizirao u okviru manifestacije “Dani o Allahovom poslaniku –  Selam, ya Resulallah“.

Sutra će također poslije podne-namaza u Ferhadija džamiji biti održan mevlud za žene, a učači su ženski članovi Hora MIZ-a Sarajevo a prigodno predavanje održat će hafiza Amira Kadrispahić. Za ponedjeljak, organizatori najavljuju drugo predavanje na temu „Muhammed a.s. – uzor prekrasni“ a predavač je akademik Mefail Hizli, muftija Ankare. Predavanje će biti održano u Domu Oružanih snaga BiH, u 19 sati.

Poslanik Muhammed a.s. rođen je ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, odnosno 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, te se stoga ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, svečano obilježava brojnim manifestacijama u džamijama širom svijeta.

(www.medzlis-sa.ba)