Sarajevo: Održana sjednica Sabora Islamske zajednice

Sarajevo: Održana sjednica Sabora Islamske zajednice

Sabor Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, pod predsjedavanjem Edhema Bičakčića, održao svoju drugu redovnu sjednicu.

Sabornicima se ovom prilikom obratio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, poručivši kako želi da vjeruje da će se pojaviti mladi ljudi, sinovi i kćeri ove zemlje, iz svih njenih naroda i socijalnih grupa, koji će razumjeti vrijeme i izazove s kojima se ova zemlja suočava, i naći političku formulu kako da svi zajedno gradimo državu koju će voljeti svi njeni građani.

– Snaga našeg naroda je u okupljanju, radu, vjeri i asketskom strpljenju. Moramo se vratiti istinskoj vjeri u Boga i svijesti o polaganju računa na ahiretu. Moramo naučiti naše ljude kako da prepoznaju političke hedoniste i populiste i da ih odstrane iz političkog života. Bez političke elite, čija će politička filozofija biti utemeljena na asketskom političkom aktivizmu, a ne na hedonističkom populizmu, nećemo uspjeti sačuvati zemlju i narod. To bi trebao biti zadatak naših očeva i majki, djedova i nena, učitelja i nastavnika u školama i mualima u mektebima – naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ocijenio da nam dešavanja u svijetu i vrijeme u kojem živimo nalažu da sagledavamo našu poziciju i prilike u našim džematima i u društvu.

Poručio je da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini posvećena svojoj misiji, radu za dobro svih i pozivanju drugih da žive u miru i da čine dobro.

– Suočeni s izazovima modernog života, pokušavamo u okviru svojih kapaciteta da iznađemo adekvatnarješenja za te izazove. Radit ćemo na osnaživanju poziciju imama i džemata, njihov status, izgradnju kapaciteta i autoriteta i uloge imama u lokalnoj zajednici. Radit će na našem otvaranju prema svijetu i nastavku jačanja pozicije i državnog priznavanja naše Zajednice u dijaspori u društvima i državama u kojima djeluje. Posebna pažnja će biti posvećena promociji međureligijskog dijaloga u domovini i svugdje gdje djeluje naša Zajednica. Radit ćemo na tome da govorimo o sebi, da se naš glas čuje, a ne da drugi govore i odlučuju o nama, bez nas – istaknuo je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Sabornici su razmatrali i usvojili Amandmane na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, plan rada organa Islamske zajednice te budžet organa Islamske zajednice za 2024. godinu.

Na današnjoj sjednici Sabora je potvrđena odluka reisul-uleme za imenovanje Ismail-ef. Smajlovića na mjesto banjalučkog muftije.

– Treba biti počastvovan što reisul-ulema ima u svom okruženju kadrova na koje može računati, koje može rasporediti na važna mjesta. Sve pozicije u Islamskoj zajednici su značajne, na određeni način nose svoju odgovornost. Banja Luka je lijepo mjesto, sada ponovo ukrašeno džamijama i mladošću naše medrese. Pokušat ćemo da damo doprinos da ona krene uzlaznom putanjom. Muftijstvo ima tradiciju, kontinuitet, sa jednim kratkim prekidom u toku agresije. Ponovo su se organizirali organi Islamske zajednice, uspostavili i funkcioniraju na tom području. Meni je čast i izazov, a naravno i obaveza sa kojom se valja nositi u svim specifikumima kakvi jesu, i društvenih okolnosti, ali i onih koji su izazov pred muslimanima ovog prostora – izjavio je muftija Smajlović.

Predsjednik Sabora Edhem Bičakčić današnju sjednicu je ocijenio uspješnom.

– Danas je održana druga sjednica u ovom sazivu Sabora. Ovo je godišnja sjednica, koja je razmotrila program rada za narednu godinu, usvojila budžet za narednu godinu, donijela je i ustavne amandmane, koji preciznije definiraju mandate muftija i omogućavaju da i niže institucije, uz suglasnost Rijaseta, mogu osnivati ustanove Islamske zajednice, što je značajno. U uvodom obraćanju reisul-ulema je dao određenu viziju za naredne tri godine, i ono što očekujemo jeste jačanje uloge imama i džemata u budućem periodu, osnaživanje naše dijaspore, adekvatnije institucionalno jačanje dijaspore. Mislim da će to dati značajan doprinos uređenju odnosa u Islamskoj zajednici. Imenovan je i muftija banjalučki, nakon što je muftiji Nusret-ef. Abdibegoviću istekao mandat, a on odlazi u penziju – izjavio je nakon sjednice predsjednik Bičakčić.

Sabor je ovom prilikom usvojio Deklaraciju o miru u Svetoj zemlji i pravima palestinskog naroda, u kojoj poziva na hitno zaustavljanje nasilja nad civilima u Gazi i drugim dijelovima Palestine i postizanje trajnog i pravednog mira u Svetoj zemlji.

Sjednica je završena pitanjima i inicijativama sabornika.

 

Preuzeto sa: Preporod info