Sarajevo: Uručeni certifikati Access programa

Sarajevo: Uručeni certifikati Access programa

U dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličena je svečana dodjela certifikata za 100 polaznika Access programa za 2016/2017. godinu. Uz reisu-l-ulemu Husein-ef. Kavazovića, ceremoniji dodjele diploma prisustvovala je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Njena Ekselencija Maureen E. Cormack, koja je uručila certifikate za polaznicima ovog programa za napredno učenje engleskog jezika.

“Polaznici su me danas oduševili isto kao i prilikom moje posjete vašim školama. Velika je čast završiti ovaj program i nadam se da ste ponosni svojim vrijednim radom koji ste uložili. Program je posvećen učenju engleskog jezika, koji je u 21. stoljeću postao jezik globalne komunikacije, ali ne samo jezika, već i perspektive. Nadam se da vam je učešće u ovom programu dalo razumijevanje svijeta, vaše države i zajednice“, kazala je ambasadorica Cormack.

Acces program je dvogodišnji program učenja engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina pod pokroviteljstvom američke ambasade u BiH, a implementira ga Islamska zajednica u BiH.

Osim u šest medresa program se organizira i u šest srednjih škola u Travniku, Žepču i Busovači. Dosad je ovaj program završilo sedam generacija polaznika, a pored BiH program se organizira u 85 zemalja diljem svijeta.

U 2016/2017. godini Access program pohađa 180 učenika, podijeljenih u osam grupa u isto toliko gradova, stoga su učenici iz različitih grupa podijelili svoja iskustva iz Acces programa. Mnogi su, naročito polaznici iz mjesta u kojima je izražena etnička podjela, izrazili zadovoljstvo što su se, pored jezika, učili zajedništvu i multikulturalnosti.

Domaćin današnje manifestacije bila je Gazi Husrev-begova medresa, ispred koje se obratio direktor medrese hafiz Mensur-ef. Malkić. Direktor Malkić se zahvalio ambasadorici Cormack i američkoj ambasadi koji svesrdno pomažu ovaj projekat te izrazio zadovoljstvo što učenici Gazi Husrev-begove medrese uspješno pohađaju ovaj program. Upoznao  je prisutne  i da “za nešto više od mjesec dana, tačnije 8. januara, Gazi Husrev-begova medresa obilježava 480 godina svoga kontinuiranoga rada“.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je u svom obraćanju istakao tečno poznavanje engleskog jezika kod učenika. “Nisam vjerovao da će ovaj projekat trajati ovoliko godina, a dvanaest godina je iza nas. To govori da se sve ove godine radilo vrlo ozbiljno. Drago mi je da se ovaj program proširio i na druge škole, da su ovdje djeca iz različitih škola, nacionalnosti i etničkih grupa. Access program je šansa za sve nas“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, koji je uručio i certifikat nastavnicima koji su vodili programe u svojim školama te zahvalnice  predstavnicima američke ambasade Lejli Pašović, Drew Giblinu, atašeu za kulturu američke ambasade i ambasadorici Cormack.

Nakon dodjele certifikata upriličen je ručak u Gazi Husrev-begovoj medresi za sve goste.