Sarajevo: Završen drugi ciklus treninga za edukatore/muallime

Sarajevo: Završen drugi ciklus treninga za edukatore/muallime

U Centru za lično i profesionalno usavršavanje je 18. februara 2016. godine podjelom certifikata za trideset edukatora iz cijele domovine okončan drugi ciklus treninga za edukatore. Ovaj trening predstavlja nastavak aktivnosti na realizaciji projekta Uprave za vanjske poslove i dijasporu pod nazivom „Rad sa mladima na njihovom pravilnom usmjeravanju i prevenciji bolesti ovisnosti, nasilja i ektremizma“ čiji je sponzor Norveška ambasada u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo da je ovo treća aktivnost u okviru pomenutog projekta koji ima za cilj da na inovativan i planski pristup kroz džemate informiše i educira mlade o pozitivnim vrijednostima u društvu i prevenira bolesti ovisnosti, nasilja i ekstremizma kod mladih.

Nakon održane prve edukacije u decembru prošle godine za trideset muallima iz cijele Bosne i Hercegovine, već u januaru muallimi – edukatori su krenuli s održavanjem radionica sa mladima u svojim džematima.  U januaru je uslijedio kamp na Bjelašnici za pedesetoro djece iz cijele zemlje, a koju su za ovaj kamp odabrali upravo muallimi – edukatori. Namjera je bila da mladi koji su se isticali u mektebu i džematu po svojim aktivnostima dobiju priliku da se druže i na zabavan i edukativan način usvoje određene vještine i znanja koja će im pomoći u vlastitom životu ali i sa kojima će oni biti u prilici pomoći drugima pa i svojim muallimima u radu sa mladima.

Okončanjem drugog ciklusa treninga završen je dio projekta koji se odnosi na edukaciju muallima – edukatora.  U naredna četiri mjeseca muallimi – edukatori koji su prošli ovaj program aktivno će raditi sa mladima na području svojih i susjednih džemata gdje će svakog mjeseca realizirati po nekoliko radionica na teme raznih ovisnosti i iskušenja kojima su mladi danas izloženi. Na prvom mjestu su: alkohol, droga, pušenje, kladionice, društvene mreže kao i razne vrste ideologija i ekstremnih učenja koja predstavljaju jednu od neizbježnih odlika savremenih društava, posebno tranzicijskih, a čija učenja imaju nepoželjnu refleksiju kako na pojedinca tako i na društvo u cjelini.

Tema radionice održane u protekla dva dana bila je „Mogućnosti zloupotrebe djece na internetu“. Edukatori su pod mentorstvom doc. dr. Asima Pandžića i dr. Elvisa Varde iz Centra za socijalne inovacije iz Tuzle imali priliku kroz interaktivne radionice učiti o temama: osnovni pojmovi i rizici na internetu i društvenim mrežama, zloupotreba djece na internetu, identificiranje prihvatljivog Internet sadržaja, prevencija zloupotrebe djece na Internetu, uloga odgojno-obrazovnih institucija (mektebi) u prevenciji zloupotrebe djece na internetu, važnost edukacije djece i roditelja, zaštita djece od zloupotrebe – uloga roditelja, zaštita djece od zloupotrebe – uloga djece. U cilju kvalitetnijeg usvajanja znanja i lakšeg rada na terenu doc. Dr. Asim Pandžić je napisao priručnike za edukatore, roditelje i djecu koji će biti korišteni u ovom projektu. Primjerak priručnika za trenere pod nazivom „Zaštita djece od zloupotrebe na internetu“ tokom dvodnevne edukacije dobili su svi muallimi-edukatori. U narednom periodu tim Centra za socijalne inovacije na čelu sa doc. dr. Asimom Pandžićem će u sedam gradova u saradnji sa muallimima koji su prošli ovaj program realizirati pokazne radionice sa roditeljima i djecom na temu mogućnosti zloupotrebe djece na internetu. Tom prilikom roditelji i djeca će dobiti spomenute priručnike doc. dr. Asima Pandžić, u izdanju El-Kalema.

Edukatori koji su završili program za trenere za rad sa mladima su: Ermin Zahirović (Kakanj), Edžnan Hajrić (Visoko), Miralem Babajić (Sarajevo), Nermina Čakić (Sarajevo), Kenan Bajrić (Kiseljak), Sabrija Mehmedović (Sarajevo), Aljo Cikotić (Travnik), Muhamed Pezić (Gornji Vakuf), Samir Muminović (Maglaj), Sumedin Kobilica (Zenica), Ramić Mahir (Bugojno), Habiba Bašić (Zenica), Eldis Balić (Mostar), Ensar Vila (Mostar), Adis Hebibović (Jablanica), Šejla Mujić-Kevrić (Livno), Saudin Gobeljić (Tuzla), Ahmed Hrustanović (Srebrenica), Osman Halilović (Zvornik), Emina Muminović (Lukavac), Amel Muminović (Lukavac), Mevludin Smajlović (Brčko), Samir Camić (Bijeljina), Fatima Mulasalihović (Janja), Mujo Durmišević (Gradačac), Emil Velić (Kozarac), Zejnil Latifović (Bosanska Gradiška), Mersudin Memiš (Derventa), Begić Sabahudin (Cazin) i Zineta Horozović (Bihać).