Savjetovanje o vakufima

Savjetovanje o vakufima

www.muftijstvotz.ba…U Kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina u Tuzli 6. decembra ove godine održano je savjetovanje za predstavnike medžlisa Islamske zajednice s područja Muftijstva tuzlanskog o pitanjima vakufa i brige u vakufskoj imovini.

Savjetovanju su prisustvovali glavni imami, predsjednici i sekretari medžlisa. Na ovoj jednodnevnoj sesiji razgovarano je o temama: Informacioni sistem vakufske imovine – status projekta i kontrola, s osvrtom na način korištenja od strane medžlisa, Vakuf u tranzicijskom periodu – promjene, usaglašavanja i formiranja zemljišne dokumentacije i Vakufska direkcija i medžlisi IZ-e – potrebe i mogućnosti. Uvodna izlaganja o ovim temama imali su: dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, te njegovi saradnici Huso Salihović i Arnel Grbić.

Savjetovanje je otvorio dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog. U svome obraćanju  istakao je značaj vakufa u razvoju muslimanske zajednice kroz povijest.

Nakon seminara, predstavnici Vakufske direkcije posjetili su muftiju tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića. Razgovarano je o unapređenju vakufske imovine na području Muftiluka tuzlanskog.