Šehitluci Memorijalnog centra u Potočarima najveći su dokaz istine

Šehitluci Memorijalnog centra u Potočarima najveći su dokaz istine

Na musalli u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice, u subotu 10. jula 2021. godine proučen je Jasini-šerif, kelimei-tevhid i hatma dova. Program je održan u okviru vjerskog obilježavanja 26. godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je istakao da se ovdje, na šehitlucima Memorijalnog centra u Potočarima, nalazi argument istine.

„Ovdje su šehidi, Allahovi robovi kojima je nasilno oduzet život, ali oni su živi. Ovaj grad Srebrenica je grad života. Ovdje gdje je pokopano više od šest hiljada šehida mjesto je života, snage i poruke da se život ne može uništiti jer život pripada Svemogućem Bogu.

Ovi šehidi ovdje su najveći dokaz istine. Ovdje su svi naši dokazi i sva naša svjedočanstva, naš trud i naš zalog. Istina je iznad laži, a laž ne može nadjačati i pobijediti istinu. Naša cjelokupna borba da se Genocid rasvijetli u njegovoj punini, važna je ne samo za majke Srebrenice, nego za svakog čovjeka i ljudski rod.

U našoj vjeri nema proklinjanja. Mi smo odgojeni u okrilju naše vjere i naše tradicije. Imamo snagu vjere i odvažnost, dobročinstvo, strpljivosti i istrajnosti. Iz strpljivosti se uspostavila velika snaga mentaliteta, a izvor naše duhovne snage je naš namaz.

Ovdje smo uz naše šehide kojima ćemo sutra klanjati dženaza-namaz i uz njihove porodice, naše poštovane i čestite majke Srebrenice. Ovdje ćemo dolaziti sa obavezom i dužnošću prema šehidima i njihovim porodicama, prema Srebrenici i svim sredinama poput ove u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovdje se napajamo snagom i nosimo dužnost i emanet. Naša dužnost je da se o sebi pobrinemo, da  budemo trajno i dostojno svjedoci istine i da se borimo za pravdu”, poručio je muftije Fazlović, te je istakao važnost dostojanstvenog i nepokolebljivog puta kojim svake godine hode učesnici Marša mira.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić, te je proučena hatma dova pred duše šehida. Hatmu su učili imami iz Podrinja, a kelimei-tevhid je predvodio šejh Edib Kravić.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u nedjelju, 11. jula bit će obilježena 26. godišnjica Genocida nad muslimanima Bošnjacima i klanjana dženaza za devetnaest šehida, žrtve Genocida.

 

muftijstvotz.ba