SJEĆANJE NA RAHMETLI SEADA BERBEROVIĆA

SJEĆANJE NA RAHMETLI SEADA BERBEROVIĆA

U subotu 2. januara 2016. godine navršilo se pet godina od preseljenja na Ahiret Seada Berberovića (1950 – 2011), dugogodišnjeg predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina i osnivača i predsjednika “Merhameta” u našem gradu. Sjećamo ga se i podsjećamo na čovjeka koji je interese zajednice nesebično stavljao ispred vlastitih interesa.

Neka je vječni rahmet njegovoj duši.

U novogodišnjoj noći, prije pet godina,  našeg Seada zadesio je teški srčani udar. Skupa sa ljekarima i medicinskim osobljem bijeljinske bolnice veliko, nesebično srce pokretača obnove srušenih bijeljinskih džamija, četrdeset sati borilo se za život i 2. januara 2011. u 20:20 sati izgubilo posljednju bitku sa uzastopnim srčanim udarima.

sead dzenaza

Dženaza Seadu Berberoviću, predvođena tadašnjim muftijom tuzlanskim Husein ef. Kavazovićem, klanjana je 4. januara iza ikindija namaza u 14.20 sati u dvorištu Sultan Sulejmanove Atik džamije, a ukopan je u mezarje Lipić-Selimovići.

Podsjećamo:

sb2

Sead Berberović rodio se 16. 09. 1950. godine u Bijeljini. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u rodnom mjestu, a Građevinski fakultet u Subotici. Prije agresije na BiH radio je u Građevinskom preduzeću “Rad” u Bijeljini, kao uspješni rukovodilac i direktor, a pred sami rat odlučio se za privatno preduzetništvo.

Tokom agresije na BiH, zajedno sa svojom porodicom ostaje u Bijeljini, gdje se brine o široj familiji, komšijama i prijateljima. Nakon završetka rata na prijedlog rahmetli hfz. Abdulaha Budimlije i muftije tuzlanskog Husein ef. Kavazovića dekretom biva postavljen na mjesto predsjednika IO MIZ-e Bijeljina.

sb1

Na mjesto predsjednika IO MIZ Bijeljina biran je na svim kasnijim izborima u Islamskoj zajednici, a obnašao ga je sve do trenutka preseljenja na Ahiret. Nije se štedio za dobro Zajednice ni onda kada je liječio posljedice prvog srčanog udara, a ni onda kada je raznim spletkama njegovo preduzeće dovedeno u tešku situaciju.

Tokom svog djelovanja u Islamskoj zajednici, svojim govorima i djelima, povratnicima u Bijeljini ulijevao je duh optimizma i želju za obnovom porušenih džamija i svega onoga što Bošnjacima Bijeljine i pripada.

sb3

Ni u jednom trenutku nije sumnjao u uspjeh, što je svakako rezultiralo brojnim uspjesima na svim poljima, a posebno kada je riječ o obnovi porušenih džamija, obnovi vjerskog života i prezentiranju Islamske zajednice na najbolji mogući način.

Podsticao je imame i radnike Islamske zajednice u Bijeljini na dobro organiziran rad, podržavao rad sa djecom i omladinom, radio na promoviranju suživota i čuvanju dostojanstva naroda i Zajednice.

Pored aktivnosti u Islamskoj zajednici, Sead je aktivirao i rad Dobrotvornog društva „Merhamet” Bijeljina, gdje se također, kako onda tako i danas, bilježe značajni rezultati.

Sead bi se često prisjećao i govorio:

My beautiful picture

„Kada su džamije u Bijeljini porušene, svi su govorili da nema više života u Bijeljini, a ja sam im govorio stanite, gdje ćete? Džamije ćemo obnoviti. Tada sam se zavjetovao Allahu da ću u svojim mogućnostima učestvovati u njihovoj obnovi. Allah me je time i počastio, na čemu sam Mu neizmjerno zahvalan”.

Molimo Allaha dž.š. da našem Seadu podari vječiti rahmet i magfiret, da ga nagradi za sva njegova djela, da oprosti grijehe i njemu i nama.

A Allah najbolje zna.