Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)

SJEDNICA RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE

SJEDNICA RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE

Sarajevo, 13. januar 2009. (MINA)- Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, jučer je u Sarajevu održana osma redovna sjednica Rijaseta IZ u BiH. Sjednici su prisustvovale muftije i članovi Rijaseta.
Na dnevnom redu su bili izvještaji o hadžu 1429./2008. godine kojeg je podnio predsjednik Komisije za hadž Mirsad ef. Mahmutović, te izvještaj o kurbanima kojeg su podnijeli Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta i Zijad ef. Ljevaković direktor Gazi Husrev-begove medrese.
Ocijenjeno je da je ovogodišnja organizacija hadža bila uspješna uz određene nedostatke koji se moraju otkloniti posebno u pripremi i edukaciji budućih hadžija.
Donesena je odluka da Komisija uradi Pravilnik o Uredu za hadž radi profesionalizacije organizacije hadža.

Rijaset je prihvatio prijedlog Nastavnog vijeća Gazi Husrev-begove medrese da se pokrene postupak afirmacije medrese na evropskom nivou.
Rijaset je izrazio zahvalnost svim imamima i hatibima na angažiranju oko sergije (prikupljanja pomoći) za Gazu te ih pozvao da ostanu prisebni, odgovorni i otporni na napade koji su u posljednje vrijeme učestali u nekim medijima, a što ukazuje na islamofobiju.
Rijaset osuđuje ubijanje nevinih ljkudi u Palestini i izražava svoju zabrinutost što UN ne mogu doći do konsenzusa oko bezuvjetnog zaustavljanja rata i sprečavanja humanitarne katastrofe u Gazi.
Takđer Rijaset Islamske zajednice u BiH osuđuje svaki čin antisemitizma bilo gdje, a posebno u BiH koja je svojim historijskim činom ugošćavanja Jevreja 1492. godine održala lekciju Evropi o toleranciji i suživotu. Tu bosansko-hercegovačku tradiciju nema niko pravo narušavati niti dovoditi u pitanje.
Rijaset Islamske zajednice u BiH je na jučerašnjoj sjednici donio odluku o hitnoj donaciji Gazi u iznosu od sto hiljada EUR-a. Odluka je donesena na temelju saznanja o prikupljenim sredstvima putem sergije u džamijama nakon džume namaza u protekla dva petka, kaže se u saopćenju sa sjednice Rijaseta.

 

 ZGRADA RIJASETA – MAKETA

zgrada rijaseta-maketa13MK

www.rijaset.ba

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh