Sulejman Tihić sahranjen u rodnom Bosanskom Šamcu

Sulejman Tihić sahranjen u rodnom Bosanskom Šamcu

Ukopan je uz vojne počasti u haremu Bijele džamije, dženazu-namaz kojoj je prisustvovalo više hiljada građana predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić, ukopan je uz vojne počasti u haremu Bijele džamije u rodnom Bosanskom Šamcu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukop-u-Bosanskom-Šamcu-3-400x264

Dženazu-namaz kojoj je prisustvovalo više hiljada građana predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Kavazović je istakao da je Tihić, u svom životu učinio mnogo, marljivo obavljajući javne poslove i funkcije u društvu.

“Njegov životni put bio je ispunjen stalnom borbom sa životnim izazovima. Zbog svog porijekla i životnog opredjeljenja bio je zatvaran i mučen po sprskim logorima, o čemu je svjedočio pred Haškim tribunalom. Naš narod mu je vjerovao i povjerio mu najznačajnije političke funkcije u zemlji, pa i onu najveću, mjesto člana Predsjedništva BiH. Iako je bio zauzet državnim obavezama, predsjednik Tihić nije se dao odvojiti od malih, običnih ljudi, u kojima je nalazio snagu“, rekao je Kavazović.

dzenaza tihi2

Nadalje, naglasio je da je Tihić također bio vrijedan član Islamske zajednice, dodavši je Tihić posvećivao veliku pažnju svakodnevnim obavezama ali i potrebama povratnika.

“Volio je svoj Bosanski Šamac, gdje je održavao važne sastanke vezano za sudbinu naše domovine. Danas se vratio svom domu, u džamiju koju je obnavljao zajedno sa svojom braćom, sestrama i prijateljima. Ona i ovaj mezar ostat će da svjedoče dobrom Bošnjaku Sulejmanu Tihiću. Njegov mezar bit će nam orijentir da nastavimo raditi iskreno i predano za našu zemlju. Neka mu je lahka zemlja“, izjavio je Kavazović.

Posljednjem ispraćaju Tihića u Bosanskom Šamcu prisustvovali su i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Na upit novinara da li postoji neko u bošnjačkom korpusu ko bi mogao zamijeniti Tihića u političkom pogledu, Dodik je kazao da će to pokazati izbori za petnaestak dana.

Prije ukopa u Bosanskom Šamcu, u Parlamentarnoj skupštini BiH održana je komemoracija, u okviru koje je odana počast Tihiću, te otvorena knjiga žalosti.

Od dolaska u Klinički centar Univerziteza u Sarajevu (KCUS) 22. augusta, Tihić je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju.

Tihić je već mjesecima zbog teške bolesti i operacija bio odsutan iz političkog života, a u posljednje vrijeme oporavljao se u svojoj kući u Bosanskom Šamcu.

Sulejman Tihić je rođen 1951. godine, završio je Pravni fakultet u Sarajevu 1975. godine, a član je SDA od njenog osnivanja 1990. godine, a osim prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, bio je jedini predsjednik ove stranke. Tokom rata u BiH prošao je kroz nekoliko logora u BiH i Srbiji. Bio je imenovan šefom konzularnog odjela ambasade BiH u Bonu u Njemačkoj.

U mandatu 2002. – 2006. godina obavljao je dužnost člana Predsjedništva BiH. U poslijeratnom periodu obavljao je i dužnost poslanika i zamjenika predsjedavajućeg Narodne skupštine Republike Srpske.

Iza njega su ostali supruga i troje djece.

x29280.jpg.pagespeed.ic.f9agoJyoYF