Susret muftije tuzlanskog i episkopa zvorničko-tuzlanskog

Susret muftije tuzlanskog i episkopa zvorničko-tuzlanskog

Tuzla, 01. novembar 2013. – U Behram-begovoj medresi u Tuzli su se danas sastali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Hrizostom.

Ovo je prvi zvanični susret muftije i episkopa nakon njihova postavljenja na dužnosti koje obavljaju u svojim vjerskim zajednicama.

Susretu su prisustvovali njihovi saradnici: Sead Seljubac, pomoćnik muftije, Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese, i Muamer Zukić, sekretar Muftijstva tuzlanskog, te tuzlanski paroh Milan Topić i đakon Saša Milošević.

Na početku se muftija Fazlović zahvalio vladiki Hrizostomu na posjeti i izrazio spremnost na pružanje svakog vida pomoći Islamske zajednice u namjeri vladike da što češće boravi u Tuzli i da sjedište Eparhije ponovo vrati u taj grad. Tokom susreta muftija Fazlović je istakao važnost povezivanja i odgovornosti vjerskih zajednica. U svome govoru je naglasio načelo bh. komšiluka i dobrih odnosa među svim ljudima. „Važno je da osjećamo potrebu za više komunikacije i saradnje, te iskazujem očekivanje da će, s Vašim preuzimanjem dužnosti episkopa, odnosi između Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve na ovome području biti unaprijeđeni“, kazao je muftija. Na kraju je pozvao episkopa da zajednički utječu na to da se vjernici oraspolože prema rodnoj grudi i da se osjećaju slobodno i komotno u svim povratničkim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Vladika Hrizostom se zahvalio na gostoprimstvu. Kazao je da vjerski poglavari mogu biti primjer vjernicima u dobroj namjeri, dobroj ljubavi i komšiluku. Oni mogu primjerom pokazati da možemo biti bliži jedni drugima. „Među vjernicima je više zajedništva nego različitosti. Vjerujemo da je moguća harmonija različitosti. Mi trebamo uvažavati sve naše nacionalne i vjerske vrednote i posebnosti, ali ne na štetu, već na korist drugog“, kazao je episkop.

Muftija i episkop su potvrdili zajedničku spremnost da se u njihovom budućim razgovorima i djelovanju nađu sva važna pitanja koja su od značaja za život vjernika.