Susret Reisu-l-uleme sa imamima Muftijstva tuzlanskog

Susret Reisu-l-uleme sa imamima Muftijstva tuzlanskog

U srijedu, 9. decembra 2015. godine, u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, održan je susret Husein-ef. Kavazovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njegovog zamjenika i članova Rijaseta sa svim imamima, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa sa područja Muftijstva tuzlanskog. Sastanku su prisustvovali i direktori ustanova na ovome području.

Uvodno obraćanje, ovom prilikom, imao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Nusret-ef. Abdibegović.

Potom je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, načinio pregled stanja vjerskog života i rada Islamske zajednice na ovome području.

reis_imami_muftz_150

Nakon uvodnih riječi muftije Fazlovića uslijedilo je obraćanje reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Ovom prilikom Reisu-l-ulema je neposredno imamima izložio osnovne aktivnosti u Zajednici, poslove koji su realizirani, ali i planove za naredni period. Istakao je da nam je jako važno da sačuvamo naše džemate u RS. Naglasio je odlučnost u Zajednici da sačuvamo naše tradicionalno učenje islama na ovim prostorima. Posebno je naglasio poslanje Islamske zajednice – a to je pozivanje ljudi na dobro. Pozvao je sve one koji smatraju da možda treba drugačije tumačiti islam, da je IZ otvorena za razgovore sa svima, ali je naglasio da svi oni trebaju znati da je IZ domaćin u ovoj zemlji i da ćemo ostati na pravcu Ehli sunneta vel-džema’ata i hanefijske tradicije koja je ovdje stoljećima prisutna.

Kroz diskusije, koje su uslijedile nakon obraćanja Reisul-uleme, imami su imali priliku da od direktora Uprava Rijaseta dobiju odgovore na pitanja koja se tiču njihovih poslova koje obavljaju.