SVEČANO OTVORENA DŽAMIJA U JANJI, DŽEMAT PALUTINE

SVEČANO OTVORENA DŽAMIJA U JANJI, DŽEMAT PALUTINE

Najmlađa janjarska džamija u džematu Palutine svečano je otvorena u subotu 9. augusta 2014. godine.

Povukla se voda nakon nedavnih poplava pa je na ovaj mubarek dan Janju zijaretilo nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Svečanom otvorenju prisustvovali su muftija Ismail ef. Smajlović, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Kavazovića, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, Ramiz Salkić, potpredsjednik NS RS, dogradonačelnik Bijeljine Huso Zećkanović, te glavni imami i predsjednici medžlisa.

Prisutnim vjernicima su se obratili Fadil Baćevac, predsjednik Organizacionog odbora, hadži Ahmet Gruhonjić, predsjednik IO MIZ Janja, glavni imam MIZ Janja hadži Omer ef. Camić, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović te muftija Ismail ef. Smajlović. Govorila je i bosanska heroina nana Fata Orlović, koja je prisustvovala i mevludu, veče uoči otvorenja džamije.

U svom obraćanju muftija Fazlović istaknuo je vrijednosti koje se već godinama uzgajaju u Medžlisu Islamske zajednice Janja, a to su neizmjerna odanost vjeri, obnova sve tri džamije i kontinuiran rad sa djecom i mladima.

„Janja nam svima može biti primjer i ovo su ljudi od kojih možemo mnogo naučiti. Ove godine u ovom mektebu imamo pedeset novih učača Kur'ana tako da možemo reći da u Janji imamo školu Kur'ana Časnog. Zasluga je to roditelja, ove vrijedne djece i imama na čelu sa glavnim imamom Omer ef. Camićem. U Islamskoj zajednici to moramo cijeniti i pripremamo priznanja za najuspješnije imame, a Omer ef. Camić je jedan od prvih koji bi to priznanje trebao dobiti,“ kazao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Muftija Ismail ef. Smajlović istaknuo je prepoznatljivost Janje u čuvanju dostojanstva muslimana i odanosti svom topraku. Džematlije Janje, kazao je mutfija Smajlović, izuzetan su primjer u čuvanju i afirmaciji islamskih vrijednosti, te vrijedan uzor graditeljskih vrlina što je potvrđeno izgradnjom treće džamije. Briga i čuvanje jedinstva sa tri džamije u jednom džematu pokazatelji su onih vrijednosti koje su ljudska i, svakako, islamska dužnost. Kao primjer takvog jedinstva, hrabrosti i odanosti topraku muftija Smajlović istaknuoo je nanu Fatu Orlović koju je on lično pozvao da se obrati prisutnima.

Džamija u Palutinama započeta je 1990. godine na inicijativu rah. Hadži Salke Baćevca, dugogodišnjeg predsjednika IO MIZ Janja i jednog od onih koji su najzaslužniji za obnovu rada MIZ Janja i uspješnu realizaciju povratka u ovaj dio Bosne i Hercegovine. Ključeve džamije izaslaniku Reisu-l-uleme predao je predsjednik Građevinskog odbora Muharem Potoković, koji nije krio emocije u ovom svečanom trenutku. Čast da Palutinsku džamiju svečano otvori pripala je Mirsadi Pobrklić, najvećem vakifu ove lijepe džamije, još jednog od ponosnih djela džematlija Janje.

Jedna od najznačajnijih poruka ovog skupa je i ta da MIZ Janja planira realizirati projekat izgradnje Mektebskog centra, čime će se, ako Bog da, nastaviti kontinuitet graditeljskog duha mještana Janje, u materijalnom i u duhovnom smislu.