Svečanost predstavljanja novih učača Časnog Kur'ana

Svečanost predstavljanja novih učača Časnog Kur'ana

Piše: Muallima Enisa Okanović…Sadeta Trbić El-Chekh iz Bijeljine u šezdesetosmoj godini života naučila arapsko pismo. Sedamdeset žena na svečanosti u Mektebskom centru. Novi učači Kur'ana u Bijeljini su: Sadeta Trbić El-Chekh, Emina Jusufović, Anita Mujić, Nedžmija Hajdarević, Nadina Jusufović i Erdina El-Chekh.

Svečanost povodom promocije novih učača Časnog Kur'ana održana je u Mektebskom centru u Bijeljini 12. marta 2017. godine. Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, Azra Fazlović, profesorica u Behram-begovoj medresi, glavni bijeljinski imam Samir-ef. Camić i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Bijeljina Emir Musli.

Lamija Camić, polaznica mektebske nastave, na početku programa proučila je odlomak iz Kur'ana, a uvodne riječi je kazala muallima Enisa Okanović, koordinatorica za brak, porodicu i ženski aktivizam pri Medžlisu IZ-e Bijeljina.

“Mi smo presretni što je Bijeljina bogatija za još šest učača Kur'ana Časnog, visokoobrazovanih žena koje predstavljaju korijen zdrave zajednice i koje su jako aktivne i vrijedne. Na svima nama je da gradimo prekrasno stablo, sa prekrasnom krošnjom zdrave muslimanske zajednice čiji će nas plodovi odvesti do Allahovog, dž.š., zadovoljstva. Zahvalna sam Allahu, dž.š., na svim blagodatima i što mi je omogućio da na ovom mjestu djelujem i pomognem onima koji su pomilovani da nauče,” kazala je Okanović.

“Pored svih problema sa kojima su se susretali muslimani ovih prostora, hanume su znale odgovoriti na sva pitanja pa čak i u toku samog rata, svojim okupljanjem i druženjem, nastojanjem da se ponos i dostojanstvo Bošnjaka očuva,” istakao je glavni bijeljinski imam Samir-ef. Camić. Timski rad u ovom Medžlisu posebno je primijetan, a u svakoj aktivnosti postoji podrška predsjednika I.O. Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina Emira Muslija.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svome obraćanju je kazao: “Primjetno je da u Posavini i Semberiji žive ljudi koji se uspravljaju, koji znaju brinuti o sebi. Svaki rezultat i svaki novi korak u Bijeljini zaslužuje zlatnu medalju i priznanje. Islamska zajednica u Bijeljini ima veliku podršku Muftijstva tuzlanskog i Rijaseta IZ-e u BiH i to će tako biti i dalje.” Muftija je pozvao da svi zajedno brinemo o našoj djeci i omladini i dodao da će Islamska zajednica i u budućnosti ulagati veliku energiju da se sve njene kapije otvore mladima. “Veliko je dobro pomoći čovjeku, posebno mladom čovjeku, da progleda i da vidi stvari onakve kakve jesu,” istakao je muftija Fazlović.

Profesorica Azra Fazlović se prisutnima obratila prigodnim predavanjem u kojem je istakla da je znanje naše bogatstvo i svako učenje koje je u ime Boga i podučavanje drugih je posebno važno. Važno je za osobu kao individuu, za njenu porodicu, džemat, cijeli grad i zemlju.

“Ko hoće zadovoljstvo na ovom i budućem svijetu neka ga traži u propisima svoje vjera, neka se odazove Allahovom, dž.š., pozivu. Kur'an je naša posebna snaga. Kur'an ostavlja traga na svakome, i na onome ko ga uči i onome ko ga sluša. Sretna sam doista što sam danas zajedno sa vama i što sam danas sve ovo doživjela,” kazala je Fazlović.

Novi učači Kur'ana u Bijeljini su: Sadeta Trbić El-Chekh, Emina Jusufović, Anita Mujić, Nedžmija Hajdarević, Nadina Jusufović i Erdina El-Chekh.

Poslije dodijeljenih priznanja, program su učenjem ilahija uljepšale članice horske sekcije Medžlisa IZ-e Bijeljina.

Enisa Okanović