TIKA obećala pomoć nastradalim – Već posjetili ugrožena područja

TIKA obećala pomoć nastradalim – Već posjetili ugrožena područja

Sarajevo, 20. maj 2014. (MINA) – Predstavnici TIKA-a, turske državne agencije za međunarodnu saradnju i razvoj posjetili su danas Rijaset i interesovali se za vidove najneophodnije pomoći nastradalom stanovništvu od poplava i klizišta.

Muftija Ismail ef. Smajlović, koordinator Glavnog operativnog štaba Islamske zajednice i Razim Čolić, šef Kabineta reisu-l-uleme izvjestili su predstavnike TIKA-e o razmjerama šteta izazvanih katastrofalnim poplavama i klizištima i o najuregentnijim vidovima pomoći.

Smajlović i Čolić su im kazali da cijelo područje zahvaćeno poplavama i klizištima, u ovom trenutku ima potrebu za alatom, materijalom za raščišćavanje, odjećom, obućom i sredstvima za dezinfekciju.Naime u područjima koja su još uvijek pod vodom, ili se rasčišćavaju, kao što su Zavidovići, Maglaj, Doboj, Odžak, Orašje, Šamac,Bijeljina i Janja , ima puno uginulih životinja i nataloženog blata, smeća i drugog. To treba očistiti i dezinficirati, pa su ta sredstva neophodna, kao i lijekovi. U tom pogledu kontaktirat će se u ovim mjestima domovi zdravlja kako bi dostavili spiskove potreba koji će se dostaviti TIKA-i, kako bi oni u skladu s propisima BiH o uvozu lijekova mogli dopremiti potrebne količine lijekova i sredstava za dezinfekciju.

Predstavnici TIKA su iskazali spremnost da će potrebne lijekove i dezinfekciona sredstva hitno dopremiti iz Turske.