Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: Vjernici gledaju na svoje grijehe kao na to da sjede pod jednim brdom strahujući da se ono ne obruši na njih, dok griješnici gledaju na svoje grijehe kao na običnu muhu koja im stane na nos, pa je oni rukom svojom otjeraju!
(Buhari)


Tradicionalni iftar Reisu-l-uleme za ambasadore

Tradicionalni iftar Reisu-l-uleme za ambasadore

Sarajevo, 23. maj 2018. (MINA) – Sinoć je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u sarajevskom hotelu „Bristol“ priredio tradicionalni iftar za akreditovane šefove diplomatskih predstavništava u BiH.

Tom prilikom se reisu-l-ulema Kavazović prisutnim ambasadorima obratio i prigodnim riječima:

– Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu ugostiti na iftaru, najradosnijem trenutku u ramazanskom danu postača. Post nam otkriva vlastite slabosti, nemoći i granice, ali i to šta snagom svoje volje možemo postići.

Drago nam je što imamo priliku ovu radost podijeliti s vama. Zahvaljujem vam se svakome ponaosob što ste odlučili da nam se pridružite i provedete s nama vrijeme iftara. Ukazali ste nam čast.

Vaše ekselencije,

Vama je jako dobro poznata situacije u našoj domovini. Mi i dalje računamo na podršku naših prijatelja, na Vašu podršku. Stabilnost i prosperitet ovog dijela Evrope interes je ne samo njenog naroda nego i čitave Evrope. Oni su posebno važni za ideju ujedinjene Evrope. Bez Balkana Evropa nije cijela.

A Balkan nikada nije bio monolitan. On je bio oduvijek mjesto bogatstva u raznolikosti. Tu su se kroz historiji svjetovi susretali ali i sukobljavali. Na nama je izbor hoće li se ti svjetovi na Balkanu ponovo susretati ili će se sukobljavati. Ideja jedinstva u različitosti je jedini put ka svjetlijoj budućnosti.

Svi koji su dobronamjerni prema ovoj zemlji i njenim građanima su dobrodošli. Tako je to bilo od Kulina bana i njegove povelje Dubrovčanima, preko otvorenih kapija bosanskih avlija kroz našu dugu historiju pa sve do danas.

Nadamo se da će ovaj duh otvorenosti nadvladati ne samo kod nas u Bosni nego i svijetu. Stradanje nevinih u Gazi, Siriji, Mijanmaru, Jemenu, Centralnoj Afričkoj Republici i brojnim drugim mjestima nam treba biti opomena da kao ljudi imamo još tako puno toga da uradimo da bismo bili dostojni Božijeg povjerenja (emaneta) u nas.

Naša ljudskost je ovih dana ponovo na kušnji. Izbjeglice, migranti i žrtve trgovine ljudima svoj put prema Evropi usmjeravaju iz Srbije prema Bosni. Mi smo još u februaru upozoravali da se svi trebamo spremiti kako bismo odgovorili na ovaj izazov. Znali smo da će biti onih koji će ovu ljudsku tragediju pokušati iskoristiti za dodatnu destabilizaciju prilika i nepotrebnu politizaciju. Plašimo se svih posljedica koje bi loše upravljanje ovim problemom moglo imati na našu državu i društvo. Mi se sjećamo da su mnogi od nas ne tako davno bili izbjeglice i mi se s tim ljudima i njihovom patnjom suosjećamo. Ne sumnjam u dobročinstvo svih naših naroda i njihovu plemenitost, ali to ne može biti jedini odgovor na ovu krizu. Potrebno je sistemsko rješenje i zaustavljanje pokušaja politizacije ovog problema.

Molimo Vas da i vi pomognete našim državnim organima da nađu adekvatan odgovor na ovo pitanje i da ne ostavljate Bosnu i Hercegovinu samo s ovim problemom.

U nadi da ćemo se i u budućnosti susretati sretnim povodima želim vam sreću i uspjeh u vašoj misiji, kazao je na kraju reisu-l-ulema Kavazović.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh