Tradicionalni iftar Reisu-l-uleme za ambasadore

Tradicionalni iftar Reisu-l-uleme za ambasadore

Sarajevo, 23. maj 2018. (MINA) – Sinoć je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u sarajevskom hotelu „Bristol“ priredio tradicionalni iftar za akreditovane šefove diplomatskih predstavništava u BiH.

Tom prilikom se reisu-l-ulema Kavazović prisutnim ambasadorima obratio i prigodnim riječima:

– Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu ugostiti na iftaru, najradosnijem trenutku u ramazanskom danu postača. Post nam otkriva vlastite slabosti, nemoći i granice, ali i to šta snagom svoje volje možemo postići.

Drago nam je što imamo priliku ovu radost podijeliti s vama. Zahvaljujem vam se svakome ponaosob što ste odlučili da nam se pridružite i provedete s nama vrijeme iftara. Ukazali ste nam čast.

Vaše ekselencije,

Vama je jako dobro poznata situacije u našoj domovini. Mi i dalje računamo na podršku naših prijatelja, na Vašu podršku. Stabilnost i prosperitet ovog dijela Evrope interes je ne samo njenog naroda nego i čitave Evrope. Oni su posebno važni za ideju ujedinjene Evrope. Bez Balkana Evropa nije cijela.

A Balkan nikada nije bio monolitan. On je bio oduvijek mjesto bogatstva u raznolikosti. Tu su se kroz historiji svjetovi susretali ali i sukobljavali. Na nama je izbor hoće li se ti svjetovi na Balkanu ponovo susretati ili će se sukobljavati. Ideja jedinstva u različitosti je jedini put ka svjetlijoj budućnosti.

Svi koji su dobronamjerni prema ovoj zemlji i njenim građanima su dobrodošli. Tako je to bilo od Kulina bana i njegove povelje Dubrovčanima, preko otvorenih kapija bosanskih avlija kroz našu dugu historiju pa sve do danas.

Nadamo se da će ovaj duh otvorenosti nadvladati ne samo kod nas u Bosni nego i svijetu. Stradanje nevinih u Gazi, Siriji, Mijanmaru, Jemenu, Centralnoj Afričkoj Republici i brojnim drugim mjestima nam treba biti opomena da kao ljudi imamo još tako puno toga da uradimo da bismo bili dostojni Božijeg povjerenja (emaneta) u nas.

Naša ljudskost je ovih dana ponovo na kušnji. Izbjeglice, migranti i žrtve trgovine ljudima svoj put prema Evropi usmjeravaju iz Srbije prema Bosni. Mi smo još u februaru upozoravali da se svi trebamo spremiti kako bismo odgovorili na ovaj izazov. Znali smo da će biti onih koji će ovu ljudsku tragediju pokušati iskoristiti za dodatnu destabilizaciju prilika i nepotrebnu politizaciju. Plašimo se svih posljedica koje bi loše upravljanje ovim problemom moglo imati na našu državu i društvo. Mi se sjećamo da su mnogi od nas ne tako davno bili izbjeglice i mi se s tim ljudima i njihovom patnjom suosjećamo. Ne sumnjam u dobročinstvo svih naših naroda i njihovu plemenitost, ali to ne može biti jedini odgovor na ovu krizu. Potrebno je sistemsko rješenje i zaustavljanje pokušaja politizacije ovog problema.

Molimo Vas da i vi pomognete našim državnim organima da nađu adekvatan odgovor na ovo pitanje i da ne ostavljate Bosnu i Hercegovinu samo s ovim problemom.

U nadi da ćemo se i u budućnosti susretati sretnim povodima želim vam sreću i uspjeh u vašoj misiji, kazao je na kraju reisu-l-ulema Kavazović.