Turbe Ertugrul Gazije (FOTO)

Turbe Ertugrul Gazije (FOTO)

Kada bi nekome spomenuo ime Söğût, vjerovatno bi mnogima na um palo da je to neka turska riječ ili ime. Međutim to za historičare puno više znači, pogotovo za one koji se bave historijom Osmanlija.

Mjesto Söğût je mnogo više od jedne varošice koja broji 14000 stanovnika. Nalazi se nekih dvije stotine kilometara od Istanbula prema gradu Eskişehiru. Ono po čemu je ovo mjesto prepoznatljivo je turbe Ertugrul Gazije, oca osnivača Osmanskog carstva Osman Gazije.

Nama  u Bosni i Hercegovini odnedavno je poznat samo po osnovu TV serije Diriliş Ertugrul. Njegovo turbe predstavlja mnogo više od jedne zgrade, ono je duhovna inspiracija za razmišljanje o ulozi jednog čovjeka na ovom prolaznom svijetu i mogućnostima koje čovjek, ako iole uloži malo više truda, može učiniti mnogo više za sebe, svoj narod i ummet u cjelini.

Turbe Ertugrul Gazija je kompleks u kojem se nalaze mezarovi svih njegovih savremenika pa i njegove supruge Halime Hatun. Dva stražara pred vratima turbeta na poseban način posjetioca vrate u to vrijeme.

Inače, Ertugrulov mezar prvobitno je bio nedaleko od sadašnjeg,  a dolaskom sultana Mehmed Fatiha, na njegov prijedlog, biva prenesen na sadašnju lokaciju, sa najvišim uzvišenjem u ovom kraju.

Kompleks kakvim ga danas vidimo, izgrađen je pod pokroviteljstvom sultan Abdul Hamita, čija se džamija nalazi nedaleko od turbeta.

 

Piše: Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina

Foto: Muamer Camić, sudent Univerziteta Sakarya