Turski muftija Hasan Atli na iftaru u Travniku

Turski muftija Hasan Atli na iftaru u Travniku

U nedjelju, 28. jula, 21. noć ovogodišnjeg mubarek ramazana teravih-namaz u džamiji na Kalibunaru, u vezirskom gradu Travniku, predvodio je turski muftija Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini.
mu-tur-has-at-tra-07-2013-2

Na poziv muftije travničkog, mr. Nusret ef. Abdibegovića, muftija Hasan Atli sa suprugom i direktor radija BIR, Remzija Pitić sa suprugom, bili su gosti na iftaru u Travniku.

Nakon iftara domaćini su sa gostima posjetili džemat Kalibunar gdje su obavili jaciju i teravih-namaz. Jaciju-namaz je predvodio glavni imam MIZ-e Travnik, Omer ef. Meštrovac, teraviju muftija Hasan Atli, dok je vitr-namaz predvodio, Aljo ef. Cikotić, imam ovoga džemata.

Svojim melodičnim učenjem muftija Atli je prisutne džematlije podsjetio na ambijent Istanbula i povezao ovaj prostor sa Turskom. Nakon namaza prisutnim vjernicima se obratio na bosanskom jeziku zahvalivši na gostoprimstvu, zamolivši Uzvišenog Allaha da ukabuli ibadete ovog mubarek mjeseca, te da ostatak ramazana protekne na najljepši način.

Nakon predavanja druženje sa musafirima je nastavljeno u divanhani uz kahvu i prijateljski muhabet. Uz iskazanu dobrodošlicu izražena je volja za sličnim susretima.

B.Č.