U Brčkom svečanim programom obilježeno nastupanje nove 1437. h.g.

U Brčkom svečanim programom obilježeno nastupanje nove 1437. h.g.

U brčanskom Domu kulture sinoć je (utorak, 13. oktobar 2015. godine), u organizaciji Medžlisa IZ-e Brčko, upriličen svečani program povodom nastupanja nove 1437. hidžretske godine.

Program je, učenjem ajeta Časnog Kur'ana, otvorio Kenan ef. Aliefendić a u ime organizatora se, kratkim obraćanjem o ovom veoma važnom datumu za islam i muslimane, obratio mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko koji je izmeđuostalog rekao: “Mi u našim osvrtima na hidžretske događaje i ukupan njen značaj, ne zaboravljamo istaći kako je hidžra simbol žrtve, solidarnosti, jedinstva, reda, poretka, zakona, i na koncu, prosperiteta zajednice muslimana i Ummeta uopće. Međutim, gotovo stidljivo naglašavamo kako je, ustvari hidžra i simbol tolerancije, i pravde među ljudima. Nije nepoznato, da se gotovo polovina odredbi tzv. “Medinskog ustava” ili “Medinske povelje” odnosila, upravo na uređenje odnosa između muslimana i drugih etničkih i konfesionalnih zajednica u Medini. Sa ovim je hidžra, u svom prvom izdanku, iznjedrila duh tolerancije, suživota i pravde među ljudima. A to su vrijednosti bez kojih sreća i blagostanje nikada neće moći pripasti svima, i bez kojih se, izmeđuostalog, čovjek neće moći upisati među bića dostojna misije, koja mu je od Svemogućeg povjerena.”

nhg1437_2

Također je naglasio kako je početak nove hidžretske godine prilika da analiziramo naš intelektualni i duhovni angažman i poziciju i da na tom polju pravimo planove za nove iskorake koji su potrebni svima, posebno onima koji su u zaostatku.

Pripremani program koji je sadržavao izvedbe ilahija i kasida te recitale o hidžri realizirali su članovi horova BKUD “Šator-paša” iz Šatorovića i “Mektebskog kulturnog centra” iz Bijeljine, a u ulozi voditelja programa našao se Mirsad Okanović iz Bijeljine.

Vrijedi istaknuti da je sala, u kojoj je program izveden, bila ispunjena do posljednjeg mjesta.