U Gradačcu otkriven spomenik “Ljiljan” i proučena Dova za domovinu

U Gradačcu otkriven spomenik “Ljiljan” i proučena Dova za domovinu

www.muftijstvotz.ba…U prisustvu brojnih građana, političkih i vjerskih autoriteta, u nedjelju 20. augusta svečano je otvoren spomenik “Ljiljan”, podignut na koti Bandera iznad Gradačca. Spomenik su otkrili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović i Tahsin Okić, predsjednik Patriotske lige Gradačac. Spomenički kompleks, posvećen svim braniteljima BiH, zauzima površinu od dva dunuma, a njime dominira spomenik – stilizirani ljiljan visine 16 metara s pet latica.

Svečanosti su pored člana Predsjedništva Izetbegovića i reisu-l-uleme Kavazovića, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Safet Softić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i brojni drugi visoki zvaničnici.

Reisu-l-ulema Kavazović je dao inicijativu da se i tu uči dova. Dovu za Domovinu danas je proučio muftija Fazlović.

„Gradačac i kota na kojoj se nalazimo pravo je mjesto za izgradnju spomenika našim ratnicima. Grad „Zmaja od Bosne“, grad 107. brigade koja je prva ponijela čast i naziv viteška, kapija je Bosne i Hercegovine. 624 borca ove brigade su svojim životima potvrdili privrženost ovom narodu i zemlji. Preko 1.000 njih je teško ranjeno. Borili su se i ginuli zajedno pripadnici svih naroda u njoj, a prvi komadant je bio Hrvat Ivan Mijačević Mijaš. Zajedničkom borbom, multietničkim sastavom jedinice, a naročito dobrom saradnjom Bošnjaka i Hrvata, Gradačac i 107. brigada su branili samu bit i dušu BiH, kako je to rahmetli Alija Izetbegović definisao. Ideju da pripadnici različitih vjera, kultura i identiteta mogu živjeti zajedno“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio na poruke prvog predsjednika samostalne i suverene BiH, Alije Izetbegovića, koji je kazao da Bošnjaci imaju svoj nacionalni program, a on se sastoji u tri riječi: Država Bosna i Heregovina.

„Podignimo visoko naše zastave, odbacimo strahove i sumnje. Umjesto toga, radimo vrijedno kako najbolje znamo, svjesni da naš život i naša smrt, da naša sudbina nisu u njihovim već u Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i ako Bog da naša pobjeda. Neka je rahmet na našeg Aliju Izetbegović, na sve šehide koji su se borili i izborili slobodu naroda u ovoj zemlji“, kazao je Izetbegović.

Reisu-l-ulema Kavazović poručio je da je mjesto na kojem je podignut spomenik „Ljiljan“ zemlja Gradaščevića.

„Ovo je mjesto gdje su rođena u našem narodu dva najznačajnija sina, koji je naš narod dao. Husein-kapetan Gradaščević u Gradačcu i unutar njegove kapetanije, naš predsjednik Alija Izetbegović, koji je rođen u Bosanskom Šamcu, nedaleko odavde. Trebamo to zapamtiti i trebamo to ponijeti u sebi i s ponosom uvijek isticati. Ovaj kraj je bio i ostao kapija naše države BiH“, rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Znali smo da je neprijatelj jači od nas, dodao je, znali smo da je vatrena moć bila jača nego naša.

„Ali mi smo znali nešto što oni nisu znali. Znali smo da vjera u Boga, vrijeme i strpljenje čine da se stvari mijenjanju u našu korist i mi smo se na to oslonili. Znali smo da strpljivošću možemo poraziti neprijatelja i očuvati naš grad i naše porodice. Danas kad se sjećamo herojske odbrane našeg grada i naroda, moram kazati da bitka ma koliko bila velika, bitka koja je prošla, nikada nije toliko velika kao ona koju sada vodimo. Ona zahtjeva od nas, sinova ove zemlje, posvećenost, borbu, istrajnost i strpljenje da čuvamo tekovine naše braće i sestara koji su pali za našu domovinu. Kažu, braćo i sestre, nije moćan ona koji pobjeđuje u ratovima. Moćan i snažan je ona koji je sposoban i ima moć da održi mir. Oni koji čuvaju mir danas, to su pravi heroji našeg naroda“, dodao je poglavar IZ u BiH.

Nadalje, kazao je Reisu-l-ulema, na ovom našem putu, putu slobode, koji još traje, nije važano ako nekada i posrnemo, ali moramo biti ustrajni i ustati iz prašine. Poručio je da pod „Ljiljanom“ pod kojim smo se borili, moramo obnoviti naše zavjete domovini, da smo ustrajni i da ćemo se oduprijeti svim njezinim dušmanima.

Predsjednik građevinskog odbora spomenika “Ljiljan” Alaga Džekić dao je informacije o toku gradnje spomenika.

“Ljiljan ima pet latica sa suzom na vrhu koja asocira na tugu za poginulima. Pet latica su kao pet prstiju koji predstavljaju snagu šake. Uz to, tih pet latica simboliziraju i pet stubova islama. Oko ljiljana je postavljeno sedam stećaka koji simboliziraju vojnike koji čuvaju ljiljan. To je sedam bataljona 107. viteške brigade, a sedam korpusa AR BiH – kazao je Džekić.

Svoje čestitke graditeljima uputili su i Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, premijer TK Bego Gutić, te ratni i aktuelni načelnik Općine Gradačac Ševko Mešanović i Edis Dervišagić.