U Mostaru otvorena Karađoz-begova medresa

U Mostaru otvorena Karađoz-begova medresa

U prisustvu brojnih vjernika, visokih uzvanica i vakifa (zadužbinara) danas je u Mostaru svečano otvorena nova zgrada Karađoz-begove medrese, koja će uskoro primiti 270 učenika u 11 moderno obnovljenih učionica, a čiju izgradnju je dijelom pomogla Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA).

140117116.7_xl

Objekt su svečano otvorili visoki dužnosnici na čelu sa zamjenikom premijera Republike Turske Emrulahom Išlerom i reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Išler je kazao kako je ovo veoma važna ustanova koja će dati nove Karađoz-begove.

Kazao je i da se u imenu Mostara sadržano ime mosta kao simbola, rekavši da je ”to dio života, način života, arhitektura i život oko njega”.

”Most je poseban simbol. Ne spaja samo dvije obale već i ljude, kulture, razmišljanje… Most je jedna živa stvar. U ovom posljednjem ratu vandali su na primitivan način srušili taj most. A kada je njegovo kamenje padalo, onda je rijeka, pocrvenjela. Ovo mjesto, grad, rijeka Neretva jesu mjesto gdje se dešava suživot.

Ovaj grad, kao i druge gradove u svijetu, osnovao je isti način razmišljanja, a to je princip vakufa i vakifa. Ugledni vakifi koji nisu htjeli sebi graditi raj na zemlji, razmišljali su o budućem svijetu, a drugima učinili korist i dali ljepotu. Na ovaj način je razmišljao i Karađoz-beg i izgradio puno na sve četiri strane Mostara”, kazao je zamjenik premijera Republike Turske.

On je rekao da se danas u Mostaru otvara ustanova koja ima tradiciju veću od mnogih evropskih univerziteta, te dodao “da i danas živi duh vakifa”.

“Nalazimo se u jednom zdanju koje će, uvjeren sam, obrazovati ljude na koje će prenositi ne samo znanje već i duh te ga ugrađivati u fragmente za budućnost. Učenici ove medrese i sličnih ustanova su budućnost. Oni će natopljivati ovu zemlju kao Neretva, Bosna, Drina… i biti njena budućnost”, rekao je Emrulah Išler, podsjećajući da je TIKA u BiH realizirala 130 projekata.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH)  Husein ef. Kavazović kazao je da su sve medrese i biblioteke povezane neraskidivom vrpcom, te da su ih osnovale Osmanlije. Tada su se, dodao je, punile rafe s knjigama u Mostaru i u drugim mjestima.

“Naravno, sjećamo se svih koji su ostavili traga u našem identitetu, veliki broj očeva i majki su čuvali naš identitet, svoj trud i napor ulagali da Bošnjaci očuvaju duhovni identitet i nacionalno biće. Uz sve poteškoće, bosanski čovjek je odolijevao svim izazovima koji su bili pred njim. Svega ovog ne bi bilo da nije bilo šehida koji su dali život da možemo svjedočiti svoju vjeru, kulturu i tradiciju. Šehidi Mostara su temelj BiH! Svi dugujemo ovom gradu, dugujemo kroz historiju, kako daleku, tako i bližu. Mostarcima nije lako, ali Mostar ima svoje ljude, medresu, univerzitet… Ima svoj  most. Mostar ima cijelu BiH, na koncu”, naglasio je.

Generalni direktor TIKA-e Serdar Čam podsjetio je da je TIKA u BiH realizirala 130 projekata, te da priprema 45 novih projekata u 2014. godini. Poručio je Mostarcima da čuvaju ostavštinu Karađoz-bega. Dodao je da je na rukovodstvu Turske veliki teret i da ”oni rade teško kako bi nama bilo bolje”.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan rekao je da “moramo biti svjesni značaja medrese”.

“‘imamo veliku tradiciju i moramo pokazati da smo ‘ozbiljna i osviještena zajednica koja treba da bude svjesna svojih vrijednosti”, kazao je.

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić zahvalio je donatorima na pomoći u podizanju nove zgrade Karađoz-begove medrese, pozivajući ih da pomognu i druge projekte u ovoj zajednici. Dodao je da je ovo veliki dan za Mostar, medresu i Islamsku zajednicu. Podsjetio je da su Mostar i Karađoz-begova medresa dali veliki broj državnika i drugih velikih ljudi Osmanskom carstvu. Govoreći o aktuelnom trenutku, muftija Smajkić je istakao da je stanje Bošnjaka na ovom prostoru na momente ”deprimirajuće i bezizlazno”.

“Mi smo u Bošnjaci ovdje postali manjina. Mostar se pokušava pretvoriti u ono što nije i nikada nije bio. Radit ćemo na očuvanju muslimana, Bošnjaka na ovim prostorima”, kazao je Smajkić.

Seid ef. Eminović, direktor Karađoz-begove medrese kazao je da je ovo veliki dan za medresu, Bošnjake i muslimane Hercegovine. On je kazao da je TIKA dala temelj podizanju zgrade medrese. Zahvalio se reisu Kavazoviću, ranijem reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću i muftiji Smajkiću na svemu što su uradili za mostarsku medresu.

Mostarac Mehmed-beg Karađoz bio je izvodač gradnje Starog mosta. Iza njega ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojne drugi vakufi. Živio je i djelovao u vrijeme sutlana Sulejmana Veličanstvenog.

Turski dopremijer je danas posjetio Konjic, Jablanicu, Stari most u Mostaru i tekiju u Blagaju.