Jusufu Džafiću treća nagrada u Novom Sadu

Jusufu Džafiću treća nagrada u Novom Sadu

Bijeljinski pjesnik Jusuf Džafić osvojio je treću nagradu na 9. međunarodnom festivalu poezije i kratke priče mladih “Duško Trifunović”, za poeziju u kategoriji do trideset godina. Nagrada je dodijeljena za pjesme Četiri doba, Mironosci i Sužnji dunjaluka. Ovo su tri nove pjesme koje su nastale nakon objavljivanja Džafićeve književne zbirke “Brzina misli”. Međunarodno natjecanje na kojem je učestvovalo nekoliko stotina mladih književnika iz bivše Jugoslavije, organizovalo je udruženje “Scena svih kreativnih” iz Novog Sada. Dodjela nagrada je bila 4.9.2015.

Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini. Završio je Osnovnu školu Sveti Sava 2006. godine u Bijeljini, a Behram-begovu medresu u Tuzli 2010. godine, kao učenik generacije. Upisuje se 2011. godine u Kairu na prestižni univerzitet El-Azhar, na Šerijatsko-pravni fakultet, odsjek Šerijatsko pravo, a studij je uspješno završio 2015. godine.

Čestitke našem Jusufu Džafiću, čija će nagrađivana pjesnička zbirka “Brzina misli” biti predstavljena u Zenici u petak, 11. septembra, u 17.00 sati u čitaonici Opće biblioteke u okviru Vikenda u Planjax-u. Nakon toga slijede predstavljanja u Bijeljini i Janji, o ćemu ćemo vas posebno obavijestiti.