“U okrilju dove” – FOTO

“U okrilju dove” – FOTO

„U okrilju dove“ naziv je četrnaeste po redu Kurban-bajramske akademije održane u subotu 26. septembra 2015. godine u bijeljinskom Centru za kulturu, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina. Uz članove sekcija Mektebskog centra Bijeljina, program Akademije izveli su i gosti iz KUD „Šator Paša“ iz džemata Šatorovići, Medžlis Islamske zajednice Brčko.
Tradicionalnu bajramsku akademiju Medžlis Islamske zajednice Bijeljina organizira trećeg dana Kurban-bajrama, uz pomoć brojnih džematlija iz zemlje i dijaspore. Proteklih nekoliko godina podrška je dobijena i od uprave Grada Bijeljina i Centra za kulturu. Nakon uvodnih riječi Mirsad ef. Okanovića i voditeljke Azre Suljić, program se sastojao od izvedbi najljepših ilahija, te nastupa folklornih trupa iz Bijeljine i Šatorovića. Dodijeljene su i vakufname najvećim vakifima koji su svojim materijalnim sredstvima omogućili obnovu infrastrukture i vjerskih objekata na području Bijeljine, uz napomenu da se radi o početku dodjele vakufnama i evidentiranju brojnih bijeljinskih vakifa u arhive Vakufske direkcije u Sarajevu.

Uz domaćine, imame i džematlije MIZ Bijeljina, bajramskoj akademiji prisustvovali su gosti iz dijaspore i BiH, među kojima i Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam MIZ Brčko, Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, Huso Zečkanović, zamjenik gradonačelnika Bijeljina, Samir Baćevac, vjećnik u Vijeću naroda RS te Jusuf Trbić, predsjednik BZK „Preporod“ Bijeljina i Janja. Furkan, Emre i Junuz Emre iz bratskog udruženja “Bosna-Sandžak” iz turskog grada Serdivana bili su nam gosti, a uručili smo im i vakufnamu za doprinos dovršetku obnove Atik džamije i izgradnji abdesthane u dvorištu naše ljepotice. Niko do pozvanih predstavnika drugih vjerskih zajednica u Bijeljini nije prisustvovao Kurban-bajramskoj akademiji.

MIZ Bijeljina se zahvaljuje svima koji su podržali organizovanje ove tradicionalne svečanosti, također i brojnim vakifima, a posebnu zahvalnost iskazuje omladini koja je izvela program Akademije, te njihovim muallimima i muallimi. Naravno i prije svega, zahvala pripada Allahu dž.š. koji nas je sve okupio na hairli događaju, u toj noći, na tome mjestu.